Українська
 
uah
грн

Мило з нуля - що це?

30 Бер 2021


Написати цю статтю мене наштовхнули питання людей, про те, що таке «мило з нуля», чим воно краще, чому воно дорожче і навіщо купувати дороге мило, коли можна купити його за 10-15 гривень в магазині? А також плутанина з терміном «мило ручної роботи».

Не всі знають, що більшість мила ручної роботи, зроблено з промислової мильної основи, яка є синтетичним продуктом. Її досить розтопити, додати барвники, ароматизатори, корисні добавки, залити в форму і все - мило ручної роботи готове.
Мило з нуля готується з рослинних олій і луга, який необхідний для омилення цих олій. У милі з нуля обов′язково присутні доглядаючі неомилені олії, які не вступають в реакцію з лугом, щоб мило не сушило шкіру. Для твердого туалетного мила відсоток таких олій зазвичай становить 5-10%. Він вираховується від загальної ваги олій, які були використані для приготування мила.
Після вибору компонентів рецепт мила розраховується в мильному калькуляторі. Кожен інгредієнт зважується на вагах, а луг зважується на ювелірних вагах з точністю до міліграма. Після приготування (залежно від способу) мило визріває від 1 місяця і довше.
Крім олій мило може містити різні добавки: відвари трав, гідролати, мацерати (масляні настої) спецій та/або трав, глини, фруктові пюре, мед, молоко, скраби (кава, мелена вівсянка, мелені трави та ін.), ефірні олії і ін. В ньому немає хімії, синтетики і консервантів.
Вартість натурального мила варіюється через вартість олій і різних компонентів, які були використані для його приготування. Це диктує ціну на готовий продукт. А також час, витрачений на варіння різних сортів мила відрізняється, що теж збільшує або зменшує вартість кінцевого результату.

В підсумку:
Милом ручної роботи можуть називати як мило з основи, так і мило з нуля.
Мило «з нуля» створюється з олій (жирів) вручну, шляхом обробки лугом. Миловар точно знає, з яких компонентів зроблено мило. Він також створює свій унікальний дизайн і рецепт мила.
Особисто я зайнялася виготовленням мила з нуля, тому що мені набридло користуватися промисловим милом, яке постійно сушило шкіру і мало дуже інтенсивний і не завжди приємний запах віддушок. Мені хотілося чогось натурального, безпечного і дійсно корисного, склад якого я можу вибрати згідно з моїми уподобаннями та/або вимогами.
Нащастя зараз вибір є у кожного: освоїти миловаріння і робити мило для себе, купити вподобане мило у майстра, або недороге промислове в звичайному магазині ...
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку