Українська
 
uah
грн

Квілінг

17 Бер 2013
1


Квілінг, або бумагокручення (від англ. quil - пташине перо) - це створення композицій з закручених смужок паперу. Також цю техніку називають паперової філігранню - завдяки витонченої фактурі готових виробів.

Квілінг поширено по всьому світу. Композиції, виконані за допомогою квілінгу можуть бути плоскими або об′ємними, техніку використовують для створення листівок, картин, декорування альбомів, рамок для фотографій, виготовлення прикрас. Це відносно недорогий та доступний вид рукоділля, який, серед іншого, часто викладають на дитячих майстер-класах.



Для квілінгу використовують тонкі та довгі смужки кольорового паперу. Вони повинні бути достатньо щільними, профарбовані в об′ємі - для того, щоб край готової деталі виглядав акуратно. Ширина паперових стрічок для кручення - від 1 до 15 мм.
Смужки для квілінгу можна нарізати самостійно - але вони повинні бути рівними та стандартними по ширині. На те, щоб розмітити та нарізати папір, може піти чимало часу та зусиль, крім того, подібна робота вимагає великої акуратності. Тому простіше купити в художніх магазинах відносно недорогі набори нарізаних смужок одного або декількох кольорів. Поверхня покупних стрічок для бумагокрученія теж може бути різною: матовою, глянцевою або блискучою, вони можуть бути пофарбовані в градієнт за кольорами чи тонами.





Тим, кого квілінг захопив всерйоз, також варто подумати про придбання машинки для нарізування паперових смужок та спеціальних інструментів для закручування. Зазвичай вони представляють з себе рукоятку з вбудованим круглим стержнем, який розділено на дві частини (для закріплення паперової стрічки). Втім, нерідко для скручування використовують також шила, зубочистки, циганські голки з великим вушком. Також до числа допоміжних інструментів для квілінгу відносять машинки-гофре для паперу, лінійки з шаблонами різних форм, які дозволяють скручувати однакові за розміром елементи.
Паперові спіральки, з яких складають квілінг-композиції можуть бути круглими, також їм можна надавати різну форму, в тому числі - за допомогою загинання кутів на смужках. Таким чином, наприклад, можна робити довгасті загострені листочки, сердечка та т.п.





Квілінг можна сміливо поєднувати з аплікацією (в тому числі - об′ємною), декорувати готові роботи блискітками, доповнювати малюнками та написами.

Для закріплення деталей використовують густий клей на водній основі (наприклад - ПВА), причому важливо звернути увагу на зручний дозатор ємності.

При використанні квілінга в прикладних цілях - наприклад, для декорування скриньок, рамок, настінних колажів, виготовлення прикрас може знадобитися покриття лаком. Це закріпить композицію та забезпечить готовому виробу гідний товарний вигляд. Краще використовувати акриловий лак на водній основі: матовий або глянцевий, залежно від ефекту, якого потрібно досягти.





Історія

Думки про те, звідки походить квілінг, розходяться - його витоки знаходять і в Давньому Єгипті, і на Близькому Сході, і в Середньовічній Європі. Там в бідних цервах рукописні Біблії оформлювали за допомогою витончено скручених золочених стрічок - це дозволяло зімітувати фактуру дорогих окладів.

Аж до 16 століття квілінг вважався мистецтвом, пізніше, за часів вікторіанської Англії він був у числі популярних дамських розваг.

Паралельно з європейським квілінгом розвивалася азіатська школа, в першу чергу - корейська. Схильні до допитливості та кропіткої роботі жителі Далекого сходу створювали за допомогою техніки найскладніші та найтонші композиції, які слугують джерелом натхнення для сучасних майстрів.



Навчання

Техніка квіілінга дуже проста, їй легко опанує навіть дитина. Однак для створення «дорослих» виробів варто додатково вивчити закони постороения композиції - в цьому допоможуть книги та майстер-класи з образотворчого мистецтва та дизайну.
Спеціалізовані майстер-класи з квілінгу знадобляться тому, хто прагне до створення складних композицій, у тому числі - об′ємних.

Крім іншого, в квілінгу важливу роль грає наявність прикладів для натхнення - по них можна без зусиль вивчити різноманітність елементів, прийомів компонування, комбінування бумагокручіння з іншими техніками.





Витрати та дохід

Квілінг - доступне та недороге хобі, так як мова йде про роботу в недорогими матеріалами. Суми в 100 гривень вистачить на покупку інструменту для скручування стрічок, декількох наборів паперових смужок, паперу для основи та клею. При більшому бюджеті можна дозволити собі машинку для нарізування смужок і різні «надмірності», наприклад - машинку-гофре, лінійки з шаблонами, заготовки для листівок.

Втім, заробити стан на квілінг як такому теж навряд чи вдасться. Техніку можна швидше використати як додатковий засіб декору - для кардмейкінгу (створення листівок та запрошень на урочистості), скрапбукінгу (створення альбомів), дизайну декоративних дрібниць або прикрас.
Коментарі
UserNotExist
29 Жов 2013, 16:34
[...] з успіхом застосовуються різні самостійні техніки: квіллінг (бумагокручення), паперопластики, аплікація, кірігі (витинанки), [...]
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку