Українська
 
uah
грн

Бісер - як маленькі зорі на нічному небі, що милують око

1 Cіч 2019
1
Які асоціації у Вас виникають при слові ′бісер′ ? За останні роки він став дуже популярним. Бісером вишивають одяг, з бісеру виготовляють чудові прикраси.

Будь-яке плаття, прикрашене бісером, стає святковим; кожна жінка у намисті з бісеру - загадковішою, у її очах ніби відображаються тисячі вогників від бісеринок, що заставляє очі світитися надзвичайним світлом.

Хочу зупинити вашу увагу на деяких з прикрас.

Гердан (гайтана) - нагрудна чи наспинна народна прикраса у вигляді стрічки з різнокольорового бісеру, кінці якої з′єднані медальйоном.

Медальйон - прикраса, підвішена на стрічці або ланцюжку. У медальйони вкладали фотографії, волосся близьких людей та ін. Такі медальйони були дуже розповсюдженими в епоху Романтизму.

У герданах і гайтанах медальйон виготовляється з бісеру з таким самим орнаментом.

Кольє - намисто з підвісками.

Намисто - нашийна прикраса у вигляді нитки з нанизаними на неї однотонними чи різнокольоровими каменями, перлами, ракушками, бісером та ін.

Підвіска - прикраса, яка до чогось підвішується.

Браслет - кільцеподібна прикраса, яку носили мужчини і жінки на руках, рідше на ногах, на щиколотці. У германських воїнів він був символом доблесті і одночасно захисним засобом у бою. З XII століття браслет стає виключно жіночою прикрасою.

Брошка - прикраса для жіночих суконь, блуз чи жакетів.

Комір - деталь чоловічого та жіночого одягу, що з′явилася у XIII столітті. Бісерні комірці тепер носять лише жінки. Як правило, накладна прикраса буває різної форми і розмірів. Такі прикраси мають назву силянка і криза.

Пояс - важлива деталь чоловічого, жіночого та дитячого одягу, розташованого на талії. Пояси були відомими ще у бронзовому віці. У середньовіччі він означав символ честі і цнотливості; жінки сумнівної поведінки не мали права його носити. У народному костюмі пояс виконував обрядові функції захисту людини від зовнішніх злих сил, створюючи магічне коло.

Зазвичай з обряду оперізування розпочиналося залучення дитини до оточуючого світу.

Велике значення мав колір пояса. Найбільшого розповсюдження набули червоні пояси. що символізували силу, довголіття, життєстійкість.
Пояси прикрашали вишивкою бісером, перлами, пришивали до них бахрому, сплетену з різнокольорового бісеру.

Сережки - прикраса, підвішена у проколотій вушній мочці.

Спочатку сережки були переважно чоловічою прикрасою, яка згодом збереглася тільки у піратів та моряків. До 1917 року сережки у вухах чоловіків збереглися лише у козаків.

По двох сережках у вухах командир розпізнавав єдиного сина у батьків або останнього представника роду.

Для виготовлення будь-якої своєї бісерної прикраси я використовую якісний бісер, шклярус, рубку, бісерні нитки, мононитку або волосінь; для оздоби таких виробів - намистини, перли, натуральне каміння.


















Коментарі
26 Чер 2020, 20:44
Це просто НЕЙМОВІРНА КРАСА!
1
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку