Українська
 
uah
грн

Матеріали: все для писанкарства

29 Бер 2013
1


Для того, щоб зробити найпростіші великодні яйця - крашанки, особливо мудрувати не доведеться. Не буде проблем і з підготовкою матеріалів - потрібні лише покупні харчові барвники або натуральні пігменти (цибулиння, буряковий сік, сік шпинату, куркума). Тим же, хто вирішив спробувати себе в техніці традиційного писанкарства, потрібно готуватись до кропіткої роботи. І, зрозуміло, спантеличитися правильним вибором матеріалів. Отже, вам потрібні:



Кистка або писачок

Писачок - спеціальний інструмент, який використовують для нанесення на яйце воскових візерунків. По-суті це - невелика металева лійка з тонким отвором на кінчику, прикріплена до дерев’яної ручки. Кістку можна купити в магазинах з художніми приладдям, а можна зробити самостійно. Правда, для цього потрібно правильно підібрати метал - звичайна фольга занадто тонка, підійдуть шматочки порожніх тюбиків від фарби або зубної пасти. Отвір на кінці лійки краще виміряти по голці - щоб витримати правильний діаметр, який дозволить наносити тонік і акуратні лінії.

Під час роботи писачок потрібно постійно наповнювати розтопленим воском. Це роблять двома способами - або зачерпують його з ємкості, яка підігрівається, або наповнюючи воронку сухою восковою крихтою, яку топлять над полум’ям свічки.

До речі, перш ніж наносити візерунки писачком, треба їх накреслити за допомогою олівця - краще всього використовувати м’який (від 2В), інакше грифель буде дряпати шкаралупу.



Фарби

Зрозуміло, справжні фанати автентичності використовують при створенні писанок натуральні барвники. Однак для роботи також підійдуть харчові пігменти і анілінові фарби для вовни. Фарби для писанок повинні бути рідкими, в більшість для кращої покриваності треба додавати оцет.

Традиційні кольори для писанкарства: білий, жовтий, червоний і синій. Також використовують зелений, ліловий, коричневий і рудий.



Віск

Для нанесення візерунків найкраще брати натуральний бджолиний віск, а от для зафарбовування великих площин краще підійде парафін. Свічки, які і послужать основною сировиною, треба натерти на дрібній тертці або наскоблити ножем. Якщо ви будете топити віск поза писачком, то робіть це або за допомогою електроплитки, або на водяній бані: при цьому, потрібно підтримувати стабільну температуру, щоб віск не застигав.





Яйця

При створенні писанок має значення і вибір яєць - у них повинна бути тверда непошкоджена шкаралупа з мінімумом шорсткостей. Найкраще підійдуть коричневі яйця - у білих занадто тонка і крихка шкаралупа.
Коментарі
29 Бер 2016, 00:08
Спасибо :-)
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку