Українська
 
uah
грн

Чому з дроту?

28 Сер 2018
1
Є одне питання, яке задають мені досить часто: ′Це ж з дроту?′, Явно представляючи цей матеріал як щось другосортне. І навіть не уявляють наскільки помиляються!

Технічний прогрес повністю змінив уявлення про дріт, зробивши його чимось сучасним. Почувши слово «дріт» люди уявляють собі класичний електрокабель, жорстку сталеву обмотку або грізну колючку.

Однак дріт існує набагато довше цих понять, з\\′явився він на зорі людської цивілізації і мала зовсім інше призначення. Дріт виготовлявся саме для того, щоб створювати прикраси!

Єгиптяни за часів другої династії виготовляли ланцюжка і декоративні елементи прикрас з трубочок, які отримували з металевих листів шляхом волочіння. Лист розрізали на смужки, а смужки пропускали через отвори в камені, отримуючи таким чином перший дріт.

У IX-Х ст. н.е., майстри Середньовіччя вдосконалили цей процес: тонкі смужки металу простягали вручну за допомогою щипців через отвори, зроблені в сталевій пластині - так званій волочильній дошці. Дріт по черзі простягали через різні отвори, дедалі менші за діаметром, і таким чином отримували тонку металеву нитку.

І цей спосіб створення дроту існував аж до XX ст., коли його застосовували навіть у великих ювелірних майстернях.


Намисто фараона Псусеннса з сімома нитками. Нижній Єгипет, губернаторство Шаркія. Давня столиця Танис. Третій перехідний період, XXI династія.



Кельтські прикраси з золота віком близько 2,5 тисячі років



Шийна гривня та браслети. Археологічні знахідки городища Серенск XII-XIII ст.



Односпіральні слов\\′янські скроневі кільця. Скарб давньослов\\′янської металопластики, знайдений в околицях села Гапонова Кореневського району Курської обл.



Державний музей-заповідник з Новгорода. Скарб X-XI ст.



Брошка. Модерн. Жорж Фуке. 1900 р.
Коментарі
7 Гру 2018, 22:24
Спасибо,очень познавательно
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку