Українська
 
uah
грн

Помилки в роботі з пластикою

1 Кві 2013


Полімерна глина, або термопластика - один з найпопулярніших матеріалів для хендмейду. З нього можна робити біжутерію, іграшки, деталі для прикрашання різних рукодільних штучок. Для того щоб в готових виробах проявилися всі достоїнства матеріалу, треба враховувати ряд нюансів в роботі і уникати найпоширеніших помилок.

Вибір пластики

Пластика буває різною по текстурі, і вибирати її потрібно залежно від того, що саме ви плануєте робити. Для тонкої роботи, виробів з дрібними деталями потрібно купувати більш тверду полімерну глину: вона складніше ліпиться, але добре зберігає форму. Шорсткості, які залишаться на поверхні твердої глини після випалу можна відполірувати дрібною наждачкою, потім - джинсового тканиною. М’яка пластика доречна в тому випадку, якщо потрібно отримати гладку поверхню.



Ліплення

Перш ніж ліпити виріб, пластику потрібно добре розім’яти. У складі матеріалу знаходиться спеціальна рідка речовина - пластифікатор, завдяки якому глина застигає при термічній обробці. Якщо пластику не розім’яти як слід, пластифікатор може розподілитись нерівномірно, що вплине на міцність виробу. Крім того, якщо полімерку погано «замісити», в ній можуть залишатися бульбашки повітря, які будуть деформувати поверхню після випалу.



Запікання

Головне в випаленні полімерної глини - правильний температурний режим. Якщо температура при запіканні занижена, пластика вийде дуже крихкою, а то й зовсім сирою. В перегрітій духовці, як мінімум, потьмяніють або потемніють кольори, в гіршому випадку - глина розплавиться і почорніє. Палена пластика виділяє токсичні гази - тому духовку після невдалого досвіду треба помити, приміщення - провітрити, продукти, які знаходилися неподалік від духовки, доведеться викинути. Варто підкреслити: пластика не згорає, якщо її просто перетримати, проблема саме в завищеній температурі запікання. Тому майстрам потрібно придбати термометр для духовки, а той й взагалі піч з хорошим терморегулятором.

Лакування
 
Вибір лаку сильно впливає на якість і товарний вигляд готового виробу з пластики. Справа не тільки в тому, що поверхня буде виглядати непрезентабельно. Склад лаку може увійти в реакцію зі складом полімерної глини - і тоді виріб буде липнути або лакування зовсім не висохне. Найкраще вибирати лаки, які роблять фірми-виробники полімерної глини, підходять також деякі будівельні, акрилово-поліуретанові на водній основі. Не годяться: прозорі лаки для нігтів, спреї для волосся, акрилові, художні лаки.
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку