Українська
 
uah
грн

Матеріали: епоксидна смола

12 Тра 2013
3


Для майстрів біжутерії, які націлені на продаж, епоксидна смола - вірний спосіб надати своїм творінням гідний товарний вигляд. Матеріал досить складний у роботі, освоїти його - щось на зразок левел-апу в майстерності, перехід на новий якісний рівень. Втім, для того щоб характеристики епоксидки проявлялися належним чином, потрібно дотримуватися технології використання, а ще - приділити достатню увагу вибору матеріалу.

Існує будівельна та ювелірна епоксидні смоли - вони відрізняються як за токсичністю складу, так і за фактурою поверхні, яку утворюють. Нескладно здогадатися, що застигла ювелірна епоксидка виглядає більш естетично: вона прозора, не відливає жовтизною, не утворює бульбашок при застиганні. Але принципи роботи зі смолою в обох випадках однакові.



Епоксидка - це двокомпонентна суміш, яка складається з основи і закріплювача, які вступають між собою в хімічну реакцію. Перед початком роботи треба підготувати робоче місце, так як забруднення від епоксидки важко відмиваються. Працювати треба в добре провітрюваному приміщенні, найкраще - нежитловому. Також варто використовувати респіратор і гумові рукавички - будь-якого роду епоксидка токсична. Також перед змішуванням складу потрібно відразу підготувати вироби для заливання, так як потім часу на це не вистачить.

Змішувати основу з закріплювачем потрібно в окремому посуді, зручно використовувати пластиковий - до слова, ні пластик, ні поліетилен не вступають в реакцію з епоксидкою. Розмішувати склад треба ретельно, дерев’яною або пластиковою паличкою. Важливо ретельно дотримуватися пропорцій інгредієнтів, використовуючи, наприклад, шприц: відміряючи на око, ви сильно ризикуєте намішати суміш, яка не затвердіє належним чином.



Після змішування склад потрібно нанести досить тонким шаром на поверхню або залити у форму і залишити застигати на 24 години. Бажано, щоб температура в приміщенні, де застигає епоксидка була не менше 23 °.

Важливо: заливаючи епоксидку на малюнок (роздрукований на принтері або зроблений вручну), треба захистити зображення, покривши його лаком з двох сторін. У зворотнюму випадку картинка «попливе».



Ще один важливий момент у роботі з епоксидкою: вона утворює бульбашки, які потрібно прибирати. Мало того, що вони псують зовнішній вигляд виробу - кулька повітря при засиханні може утворити тріщину. Великі бульбашки можна прибрати за допомогою зубочистки - проколоти або перекотити до краю покриття, а потім вийняти. Також допоможе сухий пензель: торкніться нею поверхні, пухирець або лопне, або приклеїться до кисті так, щоб його можна було вийняти. Дрібні бульбашки можна ліквідувати за допомогою нагрівання, скажімо, під лампою, або нагріти склад потоком повітря їз фена (ні в якому разі не використовуйте відкритий вогонь, запальничку та ін.!)

Якщо ви хочете, щоб епоксидна поверхня виглядала більш опуклою, то після застигання нанесіть ще один шар складу. Також, якщо смолу не заливати в кабошони з обмежуючим краєм, може знадобитися додаткова обробка за допомогою дрібної наждачки або пилочки для нігтів.

Коментарі
UserNotExist
30 Cіч 2015, 21:55
Корисна стаття. Дякую)
0
0
Відповісти
23 Жов 2015, 09:18
Спасибо за чудесную статью!!!
0
0
Відповісти
24 Cіч 2020, 23:54
Дякую.З цікавістю прочитала . ДУже корисна стаття.
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку