Українська
 
uah
грн

Вальдорфська лялька-метелик, брязкальце і гризунок для малюків

25 Лип 2013
3
Бажаючим оволодіти майстерністю створення вальдорфської ляльки рекомендую почати з цього (базового) майстер-класу.



Лялька-метелик призначена для маленьких діток то 3-х місяців, поєднує в собі іграшку, брязкальце (завдяки вшитими в ковпачок ніжно дзвінким бубонцями) і гризунок (дерев’яне колечко в ковпачку). За викрійці, наведеної нижче, а так само слідуючи покроковим рекомендаціям, в результаті Ви отримаєте пропорційну, гармонійну ляльку, міцну та безпечну, яка прослужить дитині не один рік. Розмір лялечки буде близько 20 см.

Матеріали.

Вони мають важливе значення, тому не замінюйте шерсть ватою, а трикотаж колготками! :) Якісні натуральні матеріали забезпечать міцність (довговічність), екологічність і гарний зовнішній вигляд Вашого виробу.
Вам буде потрібно: чи не прядіння овеча вовна (слівер), нефарбована; тканина для тулуба (натуральні м’які, приємні на дотик, тканини - фланель або стрейч-велюр) для комбінезона 42 на 26 см, для ковпачка 15 на 18см, відріз лялькового трикотажу тілесного кольору 12 на 12 см, тасьма або вузьке мереживо ок. 16 см, дерев’яне колечко, бубонець, нитки в тон.



Викрійка.

Роздрукуйте викрійку на аркуші розміром А4. Тоді голова, яку ми з вами зробимо, буде пропорційна тулубу і ковпачок буде якраз підійде за розміром.



Приступаємо:

1. Підготуємо чохол для голови: відріз трикотажу тілесного скласти навпіл так, щоб борозенки трикотажу лягли вертикально. Зшити по довгому краю, відступаючи 0.5см від краю, швом назад голку (або дрібним зигзагом на машинці).



2. По верхньому краю получившейся «труби» в один шар тканини прошити дрібним наметочним швом і стягнути. Повинен вийти мішечок для голови. (Трикотаж беремо в один шар, припуск 0.5 см, стягнути міцно і ще раз прошити по верху в затягнутому стані). Вивернути.



3. Відокремте від шерсті вузьку довгу смужку. Скачайте у щільну кулю так, як якщо б Ви змотували клубок ниток. За щільністю голова повинна бути як тенісний м’ячик - дуже щільна.





Розмір голови буде 5 см - визначити його можна візуально, приклавши кульку до чохла - вони повинні бути приблизно однакові.



4. Викласти з вовни «зірку» - три смуги довжиною близько 20 см і шириною 3-5 см, скласти їх у формі сніжинки. У центр помістити кулю і міцно перев’язати підняті промені товстої х / б ниткою (типу «ірис»). Всі вузли завжди повинні бути ззаду.





5. У чохол вкласти підготовлений куля з вовни і туго-туго перев’язати в місці шиї. Важливо не залишати порожнечі між кулею і перев’язкою (!).



6. Вибрати саме рівне місце для обличчя. Шов на чохлі повинен бути ззаду. Приблизно по центру голови, там де проходить шов, міцно пришийте бубонець.





7. Викроїти ковпак, зшити бічний зріз. Низ підвернути або обробити тасьмою, надіти ковпак на голову швом назад. По краю міцно прошити, захоплюючи трикотаж на голові (ковпак не зніматиметься). Можна вкласти під ковпак чолочку. Пришити дерев’яне колечко на ковпак.







8. Взяти відріз фланелі. Скласти навпіл зверху вниз і ще раз навпіл справа наліво, сколоти і перезняти викрійку ¼ ляльки спочатку на одну половину, потім на іншу. Шари тканини скріпити. Вирізати по контуру з припуском 0.5 см. Вирізати горловину.



9. Весь контур прошити (дрібним швом назад голку або на машинці звичайної рядком). Акуратно вивернути через горловину.



10. Скачати з вовни маленькі кульки і вкласти в ручки і ніжки, стягнути по верху наметочним швом, можна кольоровий ниткою. Як варіант - можна зав’язати краєчки вузликами у вигляді кулачків і пяточек.



11. Горловину прошити по краю дрібним наметочним швом. Не стягувати. Ще раз прошити, відступаючи від першого шва близько 3х см (пунктирна лінія на викрійці). Вставити голову через горловину, обличчям вперед. (Я прошиваю другий шов прямо на ляльці, але для початку легше прошити без голови).



12. Стягнути крайній шов, пришити до голови вище нитки, стягивающей шию, потім стягти другий шов, з’єднати разом з першим, щоб вийшов комір, так само пришити його міцно до голови.

От у нас і вийшла дуже славна лялечка!

Коментарі
28 Тра 2015, 15:54
Прелесть!
0
0
Відповісти
8 Чер 2015, 10:20
Спасибо, Ирина!
0
0
Відповісти
30 Жов 2015, 11:23
Супер!!!
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку