Українська
 
uah
грн

Декупаж: набір мінімум досвід і практика

30 Чер 2014
1
Декупаж - досить проста техніка у світі творчості. Важливо дотримуватися послідовності дій і давати час на просушування. Для пробних робіт можна використовувати більш прості матеріали, але я люблю відразу купувати якісні інструменти для будь-якої роботи.



У декупажі використовуються лаки на водній основі, що робить вироби безпечними і разом із тим, не люблячими частий контакт з водою. Роботи покриті лаком на водній основі можуть тьмяніти від частого контакту з будь-якою рідиною, тому основною вимогою по догляду є вологе прибирання за допомогою будь-якої м′якої тканини.
 
Для декупажу меблів використовуються лаки з іншим складом. Лаки для меблів потребують більш тривалої просушки і наносити їх краще не пензлем, а розпилювачем, щоб поверхня була гладкою і без напливів. Така поверхня вже не така капризна і не боїться води. Наприклад, тут мені захотілося додати колаж:



На практиці я перепробувала багато лаків. Як правило, кожен виробник запевняє в тому, що саме їх лак або клей для декупажу не надає жовтизни і не спотворює колір. Але досвід показав, що це не так. Деякі відомі німецькі марки, які позиціонують себе, як професійні, на практиці виявилися не прийнятними. Важливо використовувати в роботі лак, який вже перевірений досвідом, особливо в роботах під замовлення. Кому сподобається, що біла таця раптом почала жовтіти? Для роботи ж я зараз використовую тільки італійські художні лаки.

Після того, як поверхня зашліфована і знежирена, можна приступати до роботи з фоновим кольором. Як правило, беруть білу фарбу на водній основі, яка допомагає прояву всіх кольорів на малюнку. До речі, якщо поверхня навіть після шліфування має нерівності, рекомендую використовувати грунтовку. Мені подобатися грунт «Сонет»: густий і приємно пахне.



Але фон не обов′язково повинен бути білим. Все залежить від ідеї. В одній з робіт я використовувала колір слонової кістки, який відмінно підходив по м′якості під ніжні троянди.



На цьому етапі можна нанести затемнення на місця, де ви б хотіли прокласти «подряпини». Таку техніку часто використовують в «Провансі». Після того, як фарба висохне, до речі, вона теж може бути будь-якого кольору, але найчастіше вибирають контрастну щодо основного кольору, по ній слід пройтися злегка воском. Це робиться для того, щоб після нанесення вже основного кольору можна було б пройтися наждачним папером по місцях, де за планом були задумані подряпини. Таким чином можна створити дуже милий ефект зістарювання.



У фарбах віддаю перевагу марці Поліколор. Її роблять в Італії, в палітрі дуже багато відтінків і, при бажанні, її можна купити відразу в досить великій баночці (500 мл). А це зручно, коли роботи масштабні.



У декупажі важливо правильно вибрати клей. Прозорий клей для декупажу Хобі Лайн зарекомендував себе з хорошого боку. Тепер не витрачаю час на тести і купую тільки його. До речі, не обов′язково використовувати клей. Можна нанести малюнок за допомогою води і акуратно покрити лаком. Але такий підхід має на увазі досвід, тому що зняти такий малюнок просто розмочивши поверхню водою вже буде важко. Хіба що разом з фарбою, що поверне вас на стадію вирівнювання поверхні заготовки і роботою з фоном. Економ варіант для початківців пропонує змішати клей ПВА і воду 3:1, але в такому випадку роботу краще не продавати, а залишити собі, тому що жовтизна гарантовано проявитися з часом.



Для закріплення малюнка варто покрити його хоча б одним шаром лаку. У такому випадку буде менше шансів що небудь пошкодити. Я люблю використовувати лак з ефектом глянцю. Хоча у матового є свої принади. Але глянець додає соковитість квітам.



Дуже сподобався склоподібний лак на водній основі. Але важливо купити його свіжим. Коли цей лак свіжий, працювати з ним одне задоволення. До того ж він дуже швидко, буквально в три шари створює дуже гарний ефект щільної глянсової поверхні. Але одного разу я купила цей лак і здивувалася його густині. У роботі він пузирився, а на поверхні залишався слід від пензля. Вся справа була в тому, що лак давно стояв на полиці в магазині і встиг загуснути. Прикро, що розбавлення лаку не дало хороших результатів. Довелося шкурити його і потім наносити ще 2 шари, таким чином витрати, звичайно, стали більшими.



Дуже люблю вінтажні речі, а тому пробувала різні ефекти зістарювання. Тріщини, які створюються технікою кракелюр, я б хотіла розглянути в окремій темі, а для зістарювання, додавання вінтажності я часто використовую Бітум для золочення. Як правило, бітум густий і навіть щільний. Якщо для роботи знадобитися більш легка текстура, його можна розбавити уайт спіритом. Баночка досить велика і не дешева. Але можна сказати, що вона «вічна», тому це вкладення на перспективу.



На рахунок фарб вибір досить великий і ринок представлений багатьма марками. Дуже подобаються французькі фарби Деко. Щільні, насичені кольори. Єдиний мінус для мене: нанести що небудь на поверхню просохлого шару дуже важко. Тому я б не рекомендувала їх використовувати, як фон під декупаж.



У Поліколор є класна серія фарб, які додають ефект золочення: палеве золото, багате золото. Дуже вони мені подобаються, але в той же час вони досить дорогі. Все таки в тюбику всього лише 18 мл. І в той же час зовсім не сподобалася фарба марки «Гамма».



До речі, всі фарби для декупажу акрилові і на водній основі. Це дозволяє прискорити створення роботи і не витрачати час на просихання. Одного разу я послухалася поради однієї з книг по декупажу і купила масляні фарби. Скажімо так: якщо у вас є час просушувати один шар фарби кілька днів, то це ваш метод. Ще при роботі з масляними фарбами варто обзавестися своєю студією, інакше «кольорові сни» забезпечені.

Дуже задоволена фарбами марки Лагода: хороша якість, є вибір кольорів і ціна адекватна.



Матеріалів для декупажу у мене багато і я думаю, що зроблю ще кілька постів на цю тему. Але даний список можна вважати мінімумом для роботи в цій техніці. Хіба що з покупкою бітуму можна не поспішати.
 
Irina Shabash

P.S. Не важко помітити, що я шанувальник компанії Maimeri. Що тут скажеш? За ними якість і довіра, яку вони отримали за довгі роки роботи на ринку товарів для художників і хобі.
 
P.S.S. Приймаю замовлення на виготовлення прикрас, скриньок, альбомів: Ваші ідеї мої знання і досвід.
Коментарі
26 Cіч 2015, 13:56
Очень полезная информация новичкам )) .Когда я начинала (несколько лет назад ) я перелопатила кучу сайтов , перечитала много статей ,советов и т.д ,но всеравно накупила много чего ненужного ,а цены на материалы не шуточные )). А в вашей статье все четко и конкретно расписано . Снимаю шляпу )). Удачи Вам и процветания!
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку