Українська
 
uah
грн

Мотанка як засіб візуалізації бажань

14 Cіч 2014
Лялька-мотанка містить безліч сакральних космогонічних значень, які були сформовані ще в трипільську епоху. Наприклад, сам процес змотування ляльки нагадує спіралеподібний рух Всесвіту, ніби енергетичні вихори, що закручуються. Крім того, скручування, завивання передає образ багатошарового влаштування тонкого тіла людини, як зазначає Зінаїда Зиміна в книзі «Текстильні обрядові ляльки» [зі статті «Лялька-мотанка - шлях до себе самої»].



Пропоную Вам розглянути мотанку не тільки як сакральне надбання нашого народу, а й як засіб арт-терапії. Для прикладу давайте докладніше розглянемо таку ляльку, як желанниця.

З тих відомостей, що дійшли до нас, мотанку-желанницю кожна дівчина мотала собі сама і зберігала її в скриньці, нікому не показуючи. Як саме мотати таку лялечку, власниця вирішувала сама. Дівчина уявляла якою саме вона бачить помічницю, яка буде допомагати у виконанні бажань.



Вважаю, що в цій частині можна говорити про те, що дівчина втілювала ту частину самої себе, до якої вона хотіла звернутися за допомогою.

Мотанку завжди мотали з добрими і світлими почуттями і думками.
 
Мені здається, що в наступні звернення, лялечка могла служити певним тригером, який пробуджує ті почуття, з якими її робили.

Як же загадувати бажання такій ляльці? Тут існував свій особливий обряд. Власниця оберега мала точно сформулювати те, чого б їй хотілося, що саме їй це принесе і в які терміни бажання повинно виповнитися.



Тут мені бачиться дуже хороша візуалізація бажання або як її ще називають творча візуалізація. Величезну користь приносить нам в цьому занятті саме структурування: розуміння чого саме ми бажаємо, які наслідки бажаного і як ми це хочемо отримати. Бажання, сформульоване саме таким чином, стає більш повним і усвідомленим.

Після того як бажання було повністю озвучене, потрібно було нагородити подружку-мотанку якоюсь новою прикрасою і помилуватися як же вона їй личить.

Не знаю як Вам, а для мене це урок подяки. Саме подарунок вчить нас дякувати за те, що нас вислухали. І ще це навчає вмінню віддавати. Здається, що віддавати зовсім просто, кожен день щось віддаємо. Але насправді, віддавати теж потрібно вміти. Погодьтеся, нам завжди приємно, коли нам віддають щось з радістю і задоволенням і зовсім інша справа коли віддають зціпивши зуби. :)



Існує безліч способів візуалізації бажаного, один з них - це лялька-желанниця, яка вчить нас ділитися, дякувати, структурувати і слухати. :)
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку