Українська
 
uah
грн

Магія ляльки

30 Сер 2022


Кожна доросла людина колись була дитиною. Пізнаючи світ, в якому живе, дитина звертає увагу на все оточуюче, пізнає предмети і інших людей. Це пізнання веде до розвитку духовного рівня, культури. Серед перших предметів, що оточують дитину є ляльки. Лялька це невеличкий двійник людини. Дуже важливо яка перша лялька потрапить до рук дитини, чим вона грається, що вона пізнає. Серед сучасних ляльок на першому місці ′Барбі′, а ще ми бачимо чимало ′монстрів′ , космічних прибульців, трансформерів, вампірів та інш страшилки. Все залежить від того, як виховувати дитину. З давніх давен діти гралися ляльками мотанками. Якщо потримати в руках мотанку, то тактильно ви відчуєте яка вона тепла і м’яка. А Барбі –шматок пластику зі штучною посмішкою. Бавитися лялькою, яку зробила мати своїй дитин, набагато корисніше. Бо вона передає через ляльку свою любов, свою енергетику. В ляльці не повинно бути синтетики. Це одне з обов’язкових правил.В ляльці зібрані всі стихії. Жіноче та чоловіче зводиться в одну ляльку. Хрест на обличчі – солярний знак, який означає сонце. Щоб зберегти силу стихій наші пращури коноплі та льон тримали на сонці чи морозі, замочували в річці та вибілювали на сонці полотно. Граючись мотанкою діти розвивають свою фантазію, бо в неї немає обличчя. Дитина сама вирішує яка буде за характером лялька, весела чи сумна.

Мої перші ляльки були саме такими. Їх створювала для мене бабуся. Я дорослішала, ляльки ′старіли′, зношувались, потім бабусі нестало. Доводилось уже самостійно робити собі нову ляльку. Змінювалась я і змінювались мої ляльки. Ляльці я довіряла свої секрети, могла поділитись своїми бажаннями. І о диво! Це спрацьовувало! Магія ляльки завжди мене надихала на створення нових ляльок для різних потреб.
Я робила ігрові ляльки для подруг, потім для своїх дітей, пізніше почала робити обереги для щастя і долі. Коли я на день народження зробила мотанку для своєї мами, вона зраділа як дитина. Лялька нікого не залишає байдужим, це вже перевірено на практиці. З часом лялькарство переросло в моє захоплення. Я почала вивчати історію ляльки мотанки, вивчала різні техніки намотування і зрозуміла, що це найдавніша лялька. У кожного народу є своя лялька , свої традиції.

Коли робиш ляльку, вкладаєш в неї частинку своєї душі, наділяєш ляльку символічним значенням - на щасливу долю, на здоров′я, на всякі гаразди. Тому робити ляльку треба в гарному настрої і з чистими помислами.

Можливо хтось прочитає і скаже- маячня, 21-й вік а ви про магію ляльки. Етнолог Джеймс Джордж Фрейзер проводив аналогію між магічним і науковим світоглядом і прийшов до висновку, що їх поєднує переконаність у наявності порядку в природних явищах, віра в те, що послідовність подій абсолютно визначена, підпорядкована незмінним законам і є циклічною.

Наші українські ляльки мотанки завжди несуть добро і позитивну енергетику, захищають власника від негараздів і оберігають оселю. Я вірю в магію ляльки!Я вірю в добро, яке завжди перемагає!
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку