Українська
 
uah
грн

Що може ускладнити процес вишивання. На прикладі брошки

1 Жов 2020
Короткий нарис з власного досвіду про те, що може ускладнити процес роботи над вишиванням прикрас.

Трабл №1 - неправильно підібрані матеріали основи. Я по неуважності замовила м′який замість жорсткого.
Вирішення: ′посадити′ фетр на пяльця (якщо не налазить просто так, можна приметати кавалочок з нанесеним ескізом до сітки чи будь-якої синтетичної тканини, що добре ′сідає′ на пяльця;
Я не практикую підклеювання картону чи пластику для жорсткості перед вишивкою, хоча є такий варіант. Тут слід підібрати клей, бо від багатьох тканина надто сильно задубіває або ж картон не тримається.


Трабл №2 - відсутність основи потрібного кольору (домінуючого в прикрасі). Зовсім не хочеться бачити тло іншого кольору, що просвічує між деталями декору.
Вирішення:
1) замалювати площину прикраси акриловою фарбою. NB! продумуйте, які частини основи потрібно перефарбувати, щоб потім не робити як я =);
2) поверх основи під вишивку пришити кавальчик тканини ′правильного′ кольору (краще брати ту, яка оплавляється - так уникнете мороки краями, що торочаться);
3) вишити фон гладдю - найтриваліший варіант, але якщо гарно прокласти стібки, вишивку можна не намагатися аж зовсім закрити намистинами чи стразами, а зробити частиною декору.


Уповільнювач №3 - відсутність чіткого задуму перед початком роботи. Я часто не маю продуманого до деталей плану, а набираю палітру з матеріалів що - підходять для ідеї, і в процесі ′бавлюся′. Проте промальовані заздалегідь роботи, виконувалися чи не вдвічі швидше.
Вирішення:
1) не лінуватися, а таки зробити деталізований ескіз виробу хоча б за ключовими елементами (де який страз, де яка стрічка);
2) варіант попереднього - на ескіз майбутньої роботи покласти основні елементи (стрази,кабошони, намистини), як вони мають розташовуватись надалі. Сфотографувати, заміряти відстані між ними, щоб одразу розуміти, чим ′закривати пробіли′;
3) якщо у вас широкий арсенал матеріалів, відібрати в окрему коробочку те, що ви точно плануєте використати в даній роботі, і те, що перегукується з ним.


Трабл №4 - контури та внутрішні лінії, що мають бути чіткими, починають ′гуляти′ (тут підтискає, там провалля).
Вирішення: в першу чергу розташовуйте основні крупні елементи роботи та фіксуйте ′направляючі лінії′. Після цього пришивайте те, що йде вздовж контурів встик, але щоб елементи вишивки не пхали одне одного - краще залишити поки тих півміліметра порожнечі, ніж тулити туди ще бісеринку, яка розіпре в результаті весь ряд. Наприкінці ′закривайте′ дрібнотою простір виробу.


Трабл №5 - стібки на звороті. Коли прошиваєте край бісером, стібки, що з′єднують вишиту частину з підкладкою, буде видно.
Вирішення:
1) пришити брошку, а потім приклеїти акуратно вирізану задню частину, щоб закрити всі стібки. Але я роблю не так, а :
2) колір підкладки обираю наближений до кольору бісеру, яким обшиваю край. Нитки, якими пришиваю бісер, в колір бісеру або середнє між бісером та підкладкою. В ідеалі - шити прозорою монониткою.
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку