Українська
 
uah
грн

Міст між небом і землею. Українські історичні ікони.

27 Жов 2020
Ікона — це вікно, яке дозволяє людині побачити світ небесний. Кажучи інакше, ікона — це місток, який сполучає Небо і Землю, це часточка вічного.

Згідно з християнським переданням, найдавнішими іконами є «Нерукотворний Спас» – лик Христа, чудесно відбитий на полотні, а також ікона Богородиці, яку, за традицією, написав апостол та євангеліст Лука.

В Україні перші ікони з’явилися близько 988 року.
Слово ікона в перекладі з грецької мови означає — образ, і саме така назва і прийнялася в українській мові.

Спочатку на територію України привозилися тільки грецькі та візантійські ікони, але по мірі розширення будівництва українських храмів стали з’являтися і поширюватися при монастирях українські школи живопису.

Найбільш рання з привезених ікон, і збережена до нашого часу вважається Холмська ікона Божої Матері. Інша всесвітньо відома стародавня ікона — Володимирська ікона Божої Матері.

Творцем київської школи іконопису вважається митрополит Іларіон. Іконописні майстерні були при храмі святої Софії і в Печерському монастирі, які заснували в 10 столітті священики Антоній і Теодосій. Серед них був Григорій іконописець, якого прозвали легендарним Алімпієм. Люди говорили, що майстру допомагають самі ангели, так він міг всього за кілька годин написати і позолотити ікону.

Для створення ікон використовували дошки з липи. На Західній Україні також ікони малювалися на склі або вишивалися на тканині. Український іконопис дещо відрізнявся від інших шкіл Росії та шкіл православного світу.
Головними відмінностями української ікони є:
— певна м’якість колориту;
— застосування золота більш теплих тонів, в порівнянні з більш блідими кольорами позолоти російських ікон;
— застосування рослинних орнаментів та зображення різних квітів скрізь, де тільки можливо.

Масовий попит на ікони в Україні пов’язаний з появою унікального явища – народного іконопису. Багато іконописців стали писати ікони під замовлення, розписувати сільські храми і церкви, вносячи при цьому в суворі канони православного написання ікон своє бачення святих образів.
Український іконопис – це своєрідне явище у світовому мистецтві.
Ікона не відтворює реальність, а через символічну й образну систему відкриває її.

Ікона в домі – це чудовий оберіг для сім’ї. Ікона знайде своє місце у вашому домі, квартирі чи дачі, у кабінеті чи в офісі.

НЕРУКОТВОРНИЙ СПАС

БОГОРОДИЦЯ ВИШГОРОДСЬКА

ІКОНА ВСЕДЕРЖИТЕЛЬ

ІКОНА ВСЕДЕРЖИТЕЛЬ

ХОЛМСЬКА ІКОНА БОЖОЇ МАТЕРІ


Мої ікони виготовлені Із застосуванням різноманітних технік зістарювання, що надає їм вишуканості та оригінальності.

Ікони ручної роботи наділені особливою енергетикою, яку відчуваєш взявши їх в руки. На жаль, фото не може передати цього.
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку