Українська
 
uah
грн

Як старіє шкіра? Або трохи про колаген... частина 1

7 Жов 2021
Поговоримо про старіння обличчя і шкіри. Що це таке і як воно відбувається.



Відсутність у споживача знань в цій області дає виробникам косметики просто величезне поле для маніпуляцій, їх заяви, підкріплені різними ′аргументами′ красиво звучать, але дуже часто не мають нічого спільного з реальністю.

′колаген підтягує шкіру, розладнуючи дрібні «зморшки зневоднення», покращує зовнішній вигляд, укріплює шкірний каркас, прискорює всі процеси відновлення в шкірі. А значить, побічно стимулює утворення нового, молодого колагену усередині′

Невже все настільки просто - нанести крем з колагеном і ось він жаданий результат? Или усе це для зручності продажу чергової ′супер новинки′?

Передусім, що це за процес такий, старіння шкіри?

Це результат комплексу біологічних змін, зумовлених генетично, які протікають в організмі природним чином. У цей комплекс залучені усі системи організму. Як це не сумно, але людині неможливо не старіти, оскільки це природно. Водночас міркувати про старіння шкіри у відриві від біологічного старіння усього організму неможливо. Що б ми не робили для того, щоб зменшити або прибрати вікові зміни на шкірі, треба розуміти, що результати усього цього просто фізично не можуть бути радикальними та тривалими.
Не варто забувати про чинники, які прискорюють процес природного старіння - це стреси, неповноцінне харчування, любов до загару, паління та інше усі вони ведуть до передчасного старіння.

Власне усі косметичні продукти та процедури розраховані переважно на роботу з проявами саме передчасного старіння. Ті зміни, що ми можемо спостерігати це зміни на поверхні шкіри (рівень епідермісу). Саме на цьому рівні ми помічаємо втрату пружності, обвисання овалу обличчя, а також появу складок і зморшок. Але більшість змін пов′язана не з епідермісом, а з процесами, що відбуваються глибше, - на рівні дерми та гіподерми.

Отак, рівень дерми, що він з себе представляє, і як і чому він міняється з віком?

Дерма - це найбільший шар шкіри, розташований між епідермісом і гіподермою. Його товщина - від 0.5 до 5 мм В дермі знаходяться кровоносні та лімфатичні судини, нервові рецептори, потові та сальні залози, корені волосся. Власне вікові зміни в дермі відповідальні за велику частину проявів старіння, які можна побачити, тобто зморшки та зниження пружності.

Основу дермального шару складає колагеново-еластиновий каркас і міжклітинна речовина. Колаген і еластин це білки, які складаються з амінокислот, згрупованих особливим чином і вони ж формують каркас, його ще часто порівнюють з пружинним матрацом. Ось він те і є своєрідною ′підкладкою′ для верхніх шарів шкіри, що забезпечує їй як міцність, так і еластичність.

Основу міжклітинної речовини складають глікозаміногліканы, головний з яких, - гіалуронова кислота. Її здатність зв′язувати та утримувати молекули води, що у багато разів перевищують її власну вагу, забезпечує дермі постійний, на відміну від епідермісу, рівень зволоженості(близько 70%).

Далі... частина 2
Як старіє шкіра? Або трохи про колаген... частина 2
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку