Українська
 
uah
грн

Як старіє шкіра? Або трохи про колаген... частина 2

7 Жов 2021
Як старіє шкіра? Або трохи про колаген... частина 1



Отже...

′Найголовніший′ компонент дерми - колаген. Приблизно 80% дерма складає колагенові волокна. Молекула колагену складається з 19 амінокислот. Амінокислоти з′єднуються в ланцюжки(альфа ланцюг або поліпептидний ланцюг), які пов′язані між собою. Ці ланцюжки утворюють мікрофібрили, ті, своєю чергою - фібрили, і, нарешті, колагенові волокна.

І колаген, і еластин, і міжклітинна речовина продукуються особливими клітинами - фібробластами, чия активність, як і їх кількість, з віком знижується. Тобто знижується і кількість колагену з еластином. Крім того, в шкірі, окрім виробництва, постійно йде процес руйнування колагену, таким чином шкіра постійно оновлюється. Руйнується колаген під впливом певних ферментів - колагеназ, які теж виробляються фібробластами, вони те і розщеплюють колагенові волокна на маленькі фрагменти. Ці фрагменти потім беруть участь в побудові нових волокон і відновленні колагену.

У молодому здоровому організмі цикл руйнування і синтезу займає приблизно місяць, а обмін колагену складає 6 кг в рік. Після 25-30 років процес руйнування колагену поступово починає переважати над синтезом, і зміст цього білку зменшується. Відновлення колагену в середньому віці (40-45 років) вже наближається до 3 кг В шкірі накопичується пошкоджений фрагментований колаген, ′матрац′ шкіри нерівномірно просідає. Внаслідок чого шкіра стає менш міцною і пружною, стоншується і стає в′ялою.

І ось цей складний біологічний процес нам пропонують змінити, прискорити та щось там стимулювати просто напхавши в шкіру штучно виділеної тварини або морського колагену?

Нумо подумаймо...

Передусім, щоб проникнути в шкіру, будь-якій речовині необхідно здолати епідермальний бар′єр, що складається з щільних лусочок кератинів рогового шару, скріплених між собою міжклітинними ліпідами. Здатні на це тільки ліпофільни речовини з крихітним розміром молекули (не більше 5 тисяч дальтон). А колаген не розчинимо ні в жирах, ні у воді, і молекулу має величезного розміру (від 15 до 50 тисяч дальтон).

А як же гідролізований або водорозчинний колаген?

Розчинний колаген(soluble) - це колаген, процес формування якого перервали до того, як він повністю сформувався. Як правило, його отримують зі шкіри молодих тварин.

Гідролізований колаген (hydrolyzed collagen) - це подрібнений до розміру окремих амінокислот або їх ланцюжків (пептидів) білок. Теоретично обидва види можуть проникати в шкіру, але тільки на глибину епідермісу, якщо у вигляді ін′єкцій, то і в дерму.

Далі... частина 3
Як старіє шкіра? Або трохи про колаген... частина 3
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку