Українська
 
uah
грн

В′язані серветки ручної роботи

5 Бер 2022
1
Недавно міркувала над такою дилемою - а чи потрібні в′язані серветки ручної роботи сучасній людині або це пережиток далекої давнини...?



У підлітковому віці кожен раз, коли бачила у своїх родичів і знайомих - серветки, які займали почесні місця і суворо дивилися на мене з сервантів, подушок дивана, трюмо в передпокої… я думала – навіщо це треба? Серветки, які згодом стають пилозбірниками, які потрібно обтрушувати чи прати, крохмалити… а чи не простіше без них?



По проходженню деякого часу я розумію, що сучасність визначають модні віяння і вихід на п′єдестал нових цінностей. Епоха ′слоників на сервантах′ закінчилася. Ми живемо в техносвіті і прагнемо більшого його розвитку в цьому напрямку – тому основними цінностями є функціональність, практичність, енергономічність.



Наш світ ускладнюється й у графічному плані – з′явилися 3D зображення та 3D фільми… не винятком стали і серветки – вони трансформувалися під впливом нових вимог. Це вже не звичні нам серветки – я назвала б їх 3D серветками, з привабливими об′ємними елементами та рельєфами. Один із варіантів їх використання – це домашній текстиль, який необхідний нам як у повсякденному користуванні, так і для свят. Функція серветок не тільки радувати гарним орнаментом і створювати затишну атмосферу, але й берегти поверхні різних столів (скляних, з дерева, пластику або металу) від подряпин, а наші жіночі нерви від напруги.



Ніколи б не подумала, що стану прихильницею серветок… але мені імпонує текстиль ручної роботи, в який вкладена фантазія та душа майстрині, ніж холодне штампування однакових екземплярів, представлених у магазинах по всій країні. Орнамент серветки може бути витонченим, оригінальним, виразним і не залишити будь-яку людину байдужою. Рівень майстерності буває різним. Мають місце й ординарні серветки – не складні. Головною складністю є лише виготовлення такої серветки – потрібно витратити майстрині багато часу, щоб отримати гідний екземпляр.



А може бути все-таки є скатертини або серветки, які виготовлені фабрично і нічим не гірші за в′язані ажурні? Зайшла до Епіцентру і подивилася представлений асортимент на полицях домашнього текстилю. Ну, що я вам скажу – дивіться самі. На мій погляд - дуже мізерно і просто. Якщо для повсякденного використання, то можна, а для свята - не годиться. Або доведеться додатково на святковий стіл купувати якийсь декор.



Все-таки серветки ручної роботи з оригінальним візерунком, як на мене, неможливо замінити! Коштують вони дорожче за фабричні, а можна зв′язати своїми руками, але головне – вони прикрасять і будні, і будь-яке свято своєю оригінальністю, а не стандартом.



Серветки були завжди і за всіх часів. Кожен зразок ніс естетику періоду, у якому існував.



Якщо зазирнути у майбутнє – ми знову побачимо серветки, але інакші. Нашій епосі енергономіки та доцільності ніколи не перемогти естетику.


Коментарі
17 Чер 2022, 13:15
Плетена серветка красивий декор, але в сучасному інтер′єрі для неї треба знайти вдале застосування. Мені більше подобаються плетені з лляних ниток скатерті , наволочки на диванні подушки чи фіранки, або текстильна серветка обплетена мереживом. Це більш практично у використанні. Але на кожен товар є покупець! Бажаю,щоб їх було більше!
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку