Українська
 
uah
грн

«Екологiя i творчiсть. МДФ i дерево»

7 Жов 2013
6
Сьогодні я хочу поговорити про заготовки для творчості. Ця стаття стосується не тільки майстрів, а й покупців також. Якщо Ви не тільки піклуєтеся про власне здоров′я, а й думаєте про стан навколишнього середовища, то така інформація, швидше за все, вас зацікавить.

Заготовки для декупажу та розпису сьогодні роблять з трьох видів матеріалу (я кажу про деревостружковi вироби) - дерево натуральне, фанера і МДФ. З точки зору безпеки для здоров′я та екологічної чистоти і дерево, і МДФ однаково цікаві. Адже МДФ - це матеріал, який виготовляється з тирси, що оброблена природною речовиною лігніном і спресована гарячим методом у плити заданої товщини. Лігнін - це натуральна речовина, яку можна зустріти в клітинах деяких рослин і водоростей. При виготовленні МДФ не використовуються смоли, тому даний матеріал повністю безпечний для здоров′я людини і навколишнього середовища.



Але, разом з тим, багато майстрів і покупців як і раніше вважають за краще вибирати заготовки і готові вироби з натурального дерева. Не дивлячись на те, що натуральне дерево не можна назвати повністю екологічним матеріалом з точки зору дружності до довкілля. І ось чому.

Для виготовлення дошки необхідно спиляти дерево. В основному, мова йде про живi рослини, які ще багато років могли б очищувати землю від шкідливих вихлопів, дренувати грунт корінням, робити чистіше воду і виробляти кисень. На сьогоднішній день на планеті вирубуються мільйони гектар лісу саме для виготовлення дерев′яної дошки.



У той же час, для виготовлення МДФ пiдходять найрізноманітніші відходи і сміття, а також швидкозростаючі рослини, такi як бамбук чи ліани. Для виготовлення МДФ можна використовувати гілки і сучки дерев, що залишаються після обрізки садів або пiсля догляду за міськими електромережами і так далі.

Існують суттєві дискусії про те, наскільки насправді екологічним є МДФ. Хтось каже, що цей матеріал так само роблять з цілих дерев, що на його виробництво йде багато ресурсів. Але чомусь МДФ коштує дешевше. Тобто його собівартість нижча, за собівартість дошки, а отже про більші витрати ресурсів не може бути і мови. Як би там не було, прочитавши цей матеріал, ви, можливо, зможете більш аргументовано обирати той чи інший матеріал.





До речі, прогулявшись до мого магазину, Ви, швидше за все, скажете: «І чого викаблучується? У самої-то присутні дерев′яні вироби!» І я погоджуся з Вами. Але і розповісти аргументи у свою користь поспішу. На мій глибокий жаль, про властивості МДФ я дізналася зовсім недавно. Вже після того, як обзавелася дерев′яними заготовками. Мені, як і багатьом іншим людям, здавалося, що МДФ такий самий отруйний, як і ДВП або ДСП. До того ж деякі вироби не можна робити з МДФ. А деякі заготовки роблять тільки з деревини. Але тепер я буду намагатися робити ставку саме на МДФ, хоча і знаю, що вироби з цього матеріалу люди купують з меншою охотою, ніж натуральне дерево.
Коментарі
8 Жов 2013, 23:40
Хочу поспорити.
Не піддаю сумніву зручність в роботі з МДФ. Гарно ріжеться, клеїться, не ламається інструмент і т.д. Інше питання. ЧОму люди купують краще дерево?... Чому в Європі речі з натуральної сировини значно дорожчі? Мабуть зрозуміло. Це довговічніше, гарніше, натуральніше. Мабуть і тому ж "хенд мейд", чим ми тут в більшості займаємось, теж вважається вищим пілотажем в порівнянні з конвейєром. Адже кожен виріб має свою унікальність і в кожному виробі вкладена душа автора. Майстер, виконуючи копітку роботу прагне щоб вона була найкращою, і ця енергетика дійсно передається у виріб.
На мою думку, річ , отримана від майстра повинна бути унікальна від самого першого торкання матеріалу інструментом митця. Виріб повинен "пахнути" деревом і бути теплим на дотик. А я скільки не торкався МДФ-а, завжди відчуваю холод і штучність... Хоча... нас все рівно задавить КИТАЙ своїми цінами. Давайте боротися з цим. Купуймо у своїх!!!
З повагою, Олег Дучимінський, Луцьк.
0
0
Відповісти
9 Жов 2013, 08:46
Олег, мені дуже приємно, що ви звернули увагу на мою статтю. Насправді я не намагаюсь надихнути усіх на придбанна МДФу. Це справа кожного окремо. Декому подобається тільки дерево, а комусь МДФ, дехто хоче купувати тільки нові речі, а хтось платить великі гроші за ковдри, зроблені із старих футболок. Кожному своє. Я лише хочу, щоб люди знали особливості МДФ і не боялися його.
0
0
Відповісти
25 Жов 2013, 12:56
Аню, доброго дня!
Ви все чудово розписали. І я з Вами згодна на всі 100%. Більшість технік дійсно вартує вдосконалювати на інших матеріалах. То же декупаж чудово дивиться на металі, на пластмасі, на склі. Дерево тут втрачає, не виграє своєю самобутньою красою волокон. Та що робити тим майстрам, котрі випалюють, котрі роблять деревяні екологічні іграшки?
Щодо доцільності вирізання дерев. На Волині (звідки я сама) табуретка (від початку її створення до закінчення) коштує у майстра 300 грн. У той час, коли така ж табуретка на ринку - 80-100 грн. Чому така ціна? Бо її привезли з того краю, де дерева вирубуються мільярдами кубометрів!!! Там зовсім не цінують дерево! Це наші Карпати!
Я нещодавно пропрацювала в СЕС (санстанція), то чесно, не можу похвалити українське виробництво МДФ. Ви не уявляєте, що пхають у МДФ, з чого його роблять. Одне діло: як це повинно бути, а інше - що дають замість того потрібного та якісного!
Дякую.
0
0
Відповісти
25 Жов 2013, 13:40
Ірина, я не наполягаю на крайнощах. Я не вважаю, що всі поголовно повинні перейти на МДФ, я просто хотіла розповісти про те, що часто МДФ може бути навіть кращім за натуральне дерево. Але не казала, що завжди це буде так.
А щодо "не уявляєте, що пхають у МДФ, з чого його роблять", то зараз існують технології виробництва меблів з коров"ячого навозу. І при цьому меблі абсолютно безпечні у бактеріологічному плані, але мало хто наважується їх купувати саме із-за основи.
Ви може нам розповісте, зчого ж роблять українське МДФ?
0
0
Відповісти
20 Лис 2013, 12:40
Я работаю с пластикой и хочу сказать, что в моем творчестве только заготовки из цельной древесины можно применять, так как пластик унужно обжигать при высоких температура х 110=130 градусов. Не стоит даже и думать о том чтобы нагревать ДСП, МДФ, фанеру! Даже при нагреве до 40 по С ПДК ядовитых веществ в воздухе (метанола, фенола и формальдегида усиливается в 76 раз! Максимум, что можете с этим сделать - декупаж! При склеивании слоев фанеры тоже применяют карбамидоформальдегидные смолы.
0
0
Відповісти
Да-да, насколько я знаю, в составе связующего клея есть формальдегид. Сталкивалась с этим непосредственно на производстве.
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку