Українська
 
uah
грн

Великодні яйця: традиції та сучасні ідеї

27 Бер 2013


Сьогодні Великдень - одна з найпомітніших культурних традицій в Україні. Зрозуміло, головним атрибутом свята є декоровані яйця: традиційні, створені за старовинними технологіями або оформлені на сучасний лад.

Класика жанру

Здавна в Україні відомо кілька способів декорування великодніх яєць. Найпростіший - створення крашанок, одноколірних яєць. Автентичні барвники для крашанок: цибуляна шкаралупа, буряковий сік, дубове листя, сьогодні використовують також різнокольорові харчові барвники. Іноді в якості трафаретів до яєць прикріплювали листочки рослин, наприклад - петрушки. Також яйця обмотували листям дуба, берези, кропиви, і вже потім варили, отримуючи тим самим цікавий мармуровий ефект. Варіація на тему крашанок - дряпанки: пофарбовані темним пігментом яйця, на яких видряпано візерунок.





Для створення писанок і крапанок використовують бджолиний віск. Крапанки робити доволі просто - яйця занурюють у світлу фарбу, дають їй висохнути, потім наносять на фон краплі воску. Після цього яйце фарбують в інший колір, кладуть у гарячу воду - це потрібно для того, аби віск зійшов і проявився милий крапчастий візерунок.

Створення писанок - це складне мистецтво, яке, серед іншого, є візитною карткою народної української культури.

У візерунках писаних яєць закладено глибокий сакральний зміст, кожен символ, накреслений на них, має своє значення.

Народження писанки - це ритуал, в якому недоречні поспіх і недбалість. За каноном він повинен супроводжуватися молитвами і проходити в певний час. На яйце по черзі наносять шари фарби і воскових візерунків; кожен новий шар воску захищає пофарбовану область від пігменту іншого кольору.





Сучасні варіації

Поява нових ідей для великодніх яєць говорить про живий інтерес до свята. Широкий асортимент клейких плівок з характерними мотивами, яскравих харчових пігментів і фарб - наразі існує безліч альтернатив звичним писанкам та крашанкам. Правда, в них немає особливого сакрального сенсу - це просто гарні декоративні яйця.

Майже всі сучасні ідеї для пасхальних яєць дуже просто втілити. Приміром, одна з технік, яку освоїть навіть дитина - космічні крашанки: потрібно нанести на паперовий рушник плями харчових барвників, збризнути їх сумішшю з води і оцту (краще використовувати пульверизатор), обернути яйця рушниками, загорнути в целофан і почекати, поки фарба вбереться. На пігменти також можна насипати трохи солі: так розводи вийдуть більш виразними.







Малюнки та візерунки на крашанках роблять і за допомогою трафаретів із плівки - її потрібно щільно закріпити на яйцях ниткою. В якості мотивів можна використовувати етнічні орнаменти, стилізовані фігурки «великодніх» звірів: кроликів, курочок, а то й зовсім мультяшних героїв - на радість малечі.
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку