Українська
 
uah
грн

Ляльки-мотанки

8 Кві 2013


До числа найдавніших зразків українського декоративно-прикладного мистецтва можна сміливо віднести ляльок-мотанок. Вони, на думку більшості дослідників, є не просто іграшками, а оберегами, які займали суттєве місце в ритуалах наших предків. У першу чергу, сакральний зміст мотанок стосується обрядів, пов’язаних з урожаєм і продовженням роду.







Мотанки відносять до числа вузликових ляльок. Загалом, сам по собі вузол в багатьох віруваннях, в тому числі - в праслов’янських, вважається містичним символом, здатним утримувати енергію. Ляльки-мотанки схематично зображують людину, зазвичай - жінку, однак традиційно з усіх частин тіла у фігури виражені лише голова і тулуб. Обличчя у мотанки немає - на його місці часто розташовується хрест, один з найсильніших солярних (сонячних) символів. Перетин ліній символізує гармонію розвитку людини, вертикаль позначає духовне зростання, горизонталь - земне.

Загалом, мотанка - це образ матері-берегині, досвіду, накопиченого поколіннями. Отримуючи в руки таку ляльку, дитина переймає всю інформацію, яку рік за роком, століття за століттям накопичує його рід. Те, що лялька безлика, також не випадково - виражені риси могли б при’язувати до себе душу живої людини, що загрожувало непередбаченими наслідками.







Ляльок-мотанок робили з соломи, текстилю, ниток, прикрашали намистинами, колосками. Іноді для виготовлення мотанок використовували цілющі трави - найчастіше це робили для хворої дитини, вибираючи зілля, які допомагають при тій чи іншій хворобі.

Важливий момент - ляльку можна лише мотати, її не можна шити, проколювати голками, приколювати до неї що-небудь. Правда, шитою може бути одежа для мотанки. Вбрання для ляльки може бути багато прикрашеним: з елементами вишивки, гобелена, мережива. У декорі можна використовувати орнаментальну і колористичну символіку, зашифровуючи таким чином вибраний посил.

Зрозуміло, при створенні мотанки важливий правильний настрій - процес можна супроводжувати піснями, гарною музикою, розповідати ляльці казки, всіма можливими способами наповнювати фігурку позитивною енергетикою і любов’ю. Цих умов важливо дотримуватися навіть у тому випадку, якщо майстер робить ляльку на продаж - інакше зароблені гроші не принесуть щастя.

Але, безумовно, кращим оберегом стане лялька, зроблена для дитини мамою чи бабусею - можливо, за участю самого малюка. Так ви зможете зібрати енергію всього вашого роду і направити її на благо всіх поколінь.





Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку