Українська
 
uah
грн

Як створити писанку

1 Кві 2013
1


Техніка створення писанок передавалася з покоління в покоління. Сьогодні, незважаючи на появу нових матеріалів, вона майже не змінилася. Ази писанкарсва можна освоїти самостійно - головне налаштуватися на акуратну і кропітку роботу.

Для початку, підготуйте все необхідне: яйця, бджолиний віск, барвники та спеціальний інструмент - писачок. Також знадобиться м’який олівець, ложка, свічка, паперові серветки або рушники, оцет.

За каноном, перед тим, як почати писати яйця, потрібно прочитати молитву. Це не тільки сакральна традиція, але й своєрідний психологічний прийом, що дозволяє налаштуватися на роботу і відігнати погані думки.

Отож:


  1. Вимийте яйця, можна - з додаванням оцту, потім висушіть за допомогою серветки.

  2. Олівцем на яйці намітьте поля, в яких потім потрібно буде розташувати обраний візерунок. Починайте з простих орнаментів, не захоплюйтесь деталями.

  3. Якщо пишете порошковими фарбами - розбавте їх теплою водою, додайте трохи оцту (2 ст. л на 0,5 літрів фарби). У жовтій і помаранчевій фарбах замість оцту розведіть 1 ч. л солі.

  4. Зачерпніть писачком розплавлений віск, або наповніть лійку воскової крихтою і нагрійте над полум’ям свічки.




  5. Нанесіть перший шар воску там, де повинен бути білий візерунок. Дайте воску висохнути, покладіть яйце на ложку і занурте в жовту фарбу (або найсвітлішу з вибраних вами). Промокніть фарбу серветкою, дайте їй висохнути.

  6. Тепер покрийте воском ті частини візерунку, які будуть жовтими. Занурте в нову фарбу - наприклад, червону або зелену. Якщо у писанці є і зелений, і червоний кольори, зелений потрібно використовувати раніше.

  7. Нанесіть наступний шар воску - щоб захистити чергову частину орнаменту. Знову опустіть яйце у ​​фарбу.

  8. Чергуйте шари фарби і воску в залежності від того, скільки кольорів має бути на вашій писанці. Останній колір повинен бути найтемнішим - коричневим, чорним.




  9. Після того, як всі шари фарби висохнуть, яйце потрібно прогріти над полум’ям свічки, розтопити віск і зняти його м’якою текстильної серветкою. Візерунок писаного яйця народиться у вас на очах.


  10. Готову писанку для блиску треба натерти несолоним салом.




  11. Поради:

    • Яйце, яке тримаєте в лівій руці, страхуйте мізинцем правої, тієї, в якій стискаєте писачок.

    • Не варто тримати кінчик писачка під нахилом. Старайтесь також не переривати воскову лінію.

    • Досвідчені майстри говорять, що зручніше працювати, притиснувши лікті до тіла - правда, до такої позиції складно звикнути.

Коментарі
UserNotExist
16 Cіч 2015, 19:46
Мабуть найкраще зрозуміти це - прийти на майстер-клас до майстра, побачити сам процесс. Дякую за статтю.
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку