Українська
 
uah
грн

Символи сонця в орнаментах

14 Кві 2013


Древні прагнули робити речі не просто практичними і гарними - вони створювали кожен виріб як оберіг, зашифровуючи в орнаменті своєрідний символічний код. Одними з найпоширеніших в традиції декоративно-прикладного мистецтва є символи сонця, або, як їх ще називають - солярні знаки.

Загалом, солярна символіка в орнаментах різних народів світу дуже схожа - багато в чому це обумовлено тим, що стародавні майстри в першу чергу наслідували природні форми. Знаки сонця, серед іншого, асоціювалися не тільки з теплом і джерелом життя, вони позначали безперервний цикл, нескінченний рух у природі, динаміку.



Найвідоміші графічні символи сонця.

  • Коло з променями




  • Наслідувальний знак, притаманний практично всім світовим культурам, його можна знайти ще на стародавніх печерних малюнках. З часом примітивне схематичне зображення ускладнювалося, малюнок обростав деталями, які часто також були символами - проте суть залишалася.

  • Коло з крапкою в центрі




  • Цей знак також можна знайти в багатьох орнаментах. Серед іншого, він символізував сонце і золото в алхімії.

  • Колесо




  • Коло з вписаним в нього хрестом. Хрест також відносять до числа солярних знаків - а ще він символізує перетин духовної і матеріальної енергії, зростання в обох напрямках.

  • Свастичні символи - хрести, що обертаються




  • Свастичні символи - зображення хрестів, що обертаються по колу, із заломленими краями, існує чимало варіантів їх накреслення.

    Це найдавніші сакральні індоєвропейські, ведичні знаки, які можна знайти в орнаментах багатьох світових культур, у тому числі - стародавньої трипільської. Дуже шанованими свастичні символи були у слов’ян. Якщо придивитися, то хрести, що обертаються, можна побачити у візерунках української вишивки, на писанках.

    Свастичні знаки - це символи сонця, руху, життя як безперервного циклу. Нажаль, у масовій свідомості їх милостиве значення було спаплюженим: адже один з найвідоміших хрестів, що обертаються - свастика, незбувно асоціюється з нацистською Німеччиною. Крім того, коловорот (ще один свастичний знак) вибрали в якості своєї символіки російські нео-нацисти. Втім, сьогодні інтерес до древніх вчень потроху витісняє стереотипні уявлення і дозволяє повернути сакральним символам їх первісне значення.
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку