Українська
 
uah
грн

Український стиль: гуцульське мистецтво

13 Тра 2013


Самобутню і виразну традицію гуцульського декоративно-прикладного мистецтва можна сміливо назвати найяскравішим проявом українського стилю. Недарма культура Карпат надихнула одного з кращих світових режисерів - геніального Параджанова, на створення фільму «Тіні забутих предків». Гуцульський дух - це мікс стриманості і неприборканої дикості, змішання ревного християнства з язичницькими віруваннями і вченнями мольфарів.



У числі промислів, які розвинулися на Гуцульщині в мистецтво: кераміка, різьба по дереву, тиснення по шкірі, ткацтво. Сьогодні оплотом традицій і вмінь гуцульських народних ремесел можна вважати два художніх училища - у Косові Івано-Франківської області та Вижниці в Чернівецькій.

У гуцульських орнаментах можна простежити два основних напрямки. Перше - геометричні візерунки, які найчастіше використовують у ткацтві (у тому числі - бісерному, в цій техніці створюють гердани), вишивці. Рослинні мотиви яскравіше виражені у розписі кераміки. Обидві лінії орнаменталістики втілюють у різьбленні по дереву та художній обробці шкіри.





У гуцульському розписі також існує особлива, примітивно-наївна манера малюнка, в якій зображують квіти, дерева, звірів, жанрові сценки тощо

Що стосується кольорів, то в гуцульському мистецтві не гребують яскравими (аж ніяк не кричущими) барвами. Особливо любимі в регіоні червоний і його різноманітні відтінки. Разом з тим, використовується і натуральне забарвлення матеріалів: овчини, овечої вовни, виробленої шкіри, дерева.





Які вироби найяскравіше втілюють естетику гуцульського стилю?

  • Косівська кераміка. Її розпис пізнаваний завдяки специфічному колориту, в якому використано обмежена кількість кольорів: білий, зелений і відтінки охри.

  • Ткацтво: різнокольорові килими з геометричними візерунками і «ліжники» - товсті ковдри з натуральної овечої вовни, які володіють лікувальними властивостями.

  • Ткані різнокольорові пояса і головні пов′язки з китицями і помпонами.

  • Гердани з геометричними орнаментами, в яких переважають чорний, червоний, помаранчевий і білий кольори.
  • Вироби зі шкіри: пояси, сумки, постоли (етнічне взуття), прикрашені тисненням і заклепками.

  • Жилети з вовни або овчини, прикрашені вишитим візерунком із грубих вовняних ниток різних кольорів, китицями.

  • Різьблені тарілки з нефарбованного дерева.

  • Бартки - невеликі топірці на довгій різьблений ручці. Сьогодні їх часто роблять цілком з різблені дерева - в якості сувенірів.








Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку