Українська
 
uah
грн

Як правильно вибрати раму і паспарту для картини

26 Бер 2014


Рама не тільки доповнює зображення мистецтва, а й створює перехід від тривимірного декоративного світу в уявний багатовимірний і багатогранний. Вона забезпечує буферну зону, яка акцентує увагу на художніх роботах, підтверджує ступінь їх важливості. Гілберт Честертон говорив, що «сенс будь-якої картини в її рамці». Тому зупинимося на вивченні цього питання докладно.

Почнемо з запам′ятовування головного принципу оформлення: багет підбирається до картини, а не до меблів або інтер\′єру. В іншому випадку після чергового ремонту вам знову доведеться звертатися в багетну майстерню і замовляти нову раму для картини.

Стиль: в наш час дуже популярно і модно комбінувати несумісні стилі картини і рами. Звичайно ж, це може бути справою смаку або поставленим завданням з декорування інтер\′єру, проте при традиційному оформленні стиль картини і стиль рами повинні співпадати, наприклад, абстрактній картині - сучасний за стилем багет, а традиційному пейзажу або натюрморту - класичний.



Колір: слід розглядати повний колірний тон картини, а не окремі кольори. Так, домінуючі теплі тони (червоний, оранжевий, жовтий, коричневий, зелений) в зображенні виглядали б краще з теплими рамами, такими як волоський горіх і червоне дерево, а також старовинними золотими рамами. Холодні тони (синій, лаванда, фіолетовий, сірий) будуть відмінно гармоніювати з природним деревом і більш яскравими, насиченими золотими тонами.

Дотримуйтеся загального правила - вибирайте багет світлого кольору до світлих картин, а темних тонів - до темних. Іноді, звичайно ж, з правил бувають і винятки. Наприклад, витончені темні рами чудово підійдуть до світлих зображень, тому що не дуже обтяжують їх.



Рами з золотого багета є універсальними і, маючи безліч відтінків, підходять практично до будь-якої картини. Сучасні, особливо абстрактні твори мистецтва добре виглядають в чорному багеті, так само як і роботи, виконані в імпресіоністичному стилі.

Іноді потрібно підібрати багет до вже присутніх в інтер\′єрі рам. В цьому випадку не намагайтеся вибрати такий же багет - застосуєте схожий за стилем і/або кольором.
 
Для найкращого сприйняття картини важливо, щоб колір багета відрізнявся від кольору стіни, відповідно - колір паспарту повинен відрізнятися від кольору багета.


 
Поради щодо вибору паспарту:

- Для картини, на якій показано рух, краще вибрати широке паспарту, особливо, якщо перспектива картини йде за межі рами;
- Універсальною прийнято вважати ширину паспарту в 6 см;
- Ще більш привабливою картину зробить додавання сліпа (вузької смуги багета) на краю паспарту;
- Найбільш вдалим вважається поєднання найбільш світлого тону картини і більш темного, в порівнянні з ним, кольору паспарту;
- Рама не повинна зливатися з паспарту.

Розмір: правило вибору ширини рами досить просте - широкий багет застосовується до великих за розміром картин, а вузький - до менших.

Широка рама надає ефект присутності, при цьому тонка рама не буде «пригнічувати» невеликі за розміром твори мистецтва. Тонкі рами особливо підходять при формуванні на стінах групи невеликих картин. Однак немає жодних абсолютних правил. Добре підібрана широка рама може надати відчуття розкоші і доповнити невелике зображення, в той час як гладка, тонка - додасть більш сучасний погляд великим за розміром творам мистецтва.

Однотонна рама середньої ширини має тенденцію «штовхати зображення вперед». Це часто найбільш прийнятним для класичних музеїв, де не доводиться конкурувати творам мистецтва за увагу до себе відвідувачів.
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку