Українська
 
uah
грн

Коралі. Бліц-інформація.

6 Лип 2016
[608243]

Про те, що таке коралі багато говорити не потрібно. Коралі по праву вважаються найбільш знаним та розповсюдженим аксесуаром у традиційному гардеробі українських жінок. Це намисто виготовлялося у найрізноманітніший спосіб з намистинок коралу, що завозився на Україну купцями з інших країн. Тому був досить дорогим і статусним матеріалом.

Найчастіше коралинки просто нанизувались на нитку з додаванням чи без додаткових намистинок з інших матеріалів чи декоративних деталей. Кількість низок могла варіюватись від 1 до 25. Їх називали «разками». Чим заможнішою була родина дівчини власниці намиста, тим густішими були коралі і тим з більшої кількості разок складалися. Стосовно форми, то коралинки могли бути як округлими, так і спеціально оброблятися у вигляді овалів та барилець.

У дівчат з бідніших родин коралі за кількістю разок були меншими, а сама форма намистинок мала вигляд нарізних невеличких циліндриків, що нанизувалися на нитку.

[722083]

Коралі достатньо часто комбінувались з іншими традиційними елементами народних прикрас, такими як дукачі, венеціанські намистини, перли. Це залежало вже, як від регіону проживання, так і від матеріального достатку.

[702511]

Для наших предків коралі були не лише прикрасою, що підкреслює вроду її власниці, а й певним оберегом, який наділяли магічними властивостями. Намисто мало захищати дівочу вроду і здоров’я від недобрих очей та помислів лихих людей.

Сьогодні коралі повертаються в моду і займають своє законне місце в гардеробі сучасних жінок та дівчат. Маючи вже більш сучасний та ужитковий вигляд, сьогодні коралі вже не є тільки традиційною прикрасою, а справжнім сучасним модним етно-аксесуаром.
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку