Українська
 
uah
грн

Найніжніших снів або я сплету тобі ловець снів

4 Вер 2018
1
Я сплету тебе ловец снов, такой, знаешь, совсем обычный, без галактик и облаков, очень солнечный. Очень личный.
Я сплету тебе ловец снов, я вплету в него ключ от счастья, понимание всех основ, и узоров, что на запястье.
Я сплету тебе ловец снов, ориентируясь на дороги, на тепло, что идет от домов, и на то, чтоб забыть тревоги.
Я сплету тебе ловец снов, с древесиной от старой липы, что цвела со времен праотцов, и что впитывала молитвы.
Я сплету тебе ловец снов, где течет Енисей и Волга , много тысяч пройдя шагов, переполнена чувством долга.
Я сплету тебе ловец снов, мои руки дрожать будут слабо, вспоминая весь цвет лесов, (хотя этого слишком мало).
Я сплету тебе ловец, слишком близкому и родному, чтобы компас со всех полюсов приводил тебя прямо к дому.
Я сплету тебе ловец снов, не как дар и не как подарок.
С шумом моря со всех берегов.
Чтобы он защищал от кошмаров.
Я сплету тебе ловец снов...


Вперше побачивши ловця снів я була просто зачарована. Було в ньому щось магічне, затишне і зачаровуюче. І мені неодмінно захотілося щоб у мене теж був свій ловець снів. Саме мій, зроблений своїми руками, дуже особливий і особистий.

Що ж таке ловець снів?

Ловець снів - індіанський талісман, що захищає сплячого від злих духів. Погані сни заплутуються в павутині, а хороші прослизають крізь отвір в середині. Являє собою павутину з суворих ниток і оленячих жил, натягнутих на коло з вербової гілки; також на нитку вплітають кілька пір`їн. Вішають над узголів`ям сплячого.


Існує багато легенд звідки до нас з`явився цей амулет. Найбільш популярні наступні.

За однією з древніх легенд народу лакота, старійшина індіанського народу лакота зійшов на гору, і там у нього було видіння, в якому до нього з`явився древній вчитель мудрості в образі павука. Поки вони розмовляли, павук зігнув гілку старої верби в кільце і, прикрасивши його пером птаха, став плести всередині кільця павутину. Він говорив про те, що цей вербовий круг символізує коло життя людини: немовля народжується, виростає, вступає в доросле життя. Потім воно починає старіти і бере на себе турботу про нових немовлят. Так коло замикається. Обруч з лози також символізує життєвий шлях людини. Говорячи це, павук плів своє павутиння, і тільки в її центрі залишився отвір.

Тоді він сказав: «Є безліч доріг по яких рухається людина - кожен сам вибирає свій шлях. І в кожен момент життя людиною володіють пристрасті. Якщо вони добрі, то направляють його по вірному шляху, а якщо вони злі, то людина йде хибним шляхом. Павутина - це ідеальне коло, але в самому центрі є отвір. Добрі думки пройдуть через центр до людини. Злі думки заплутаються в павутині і зникнуть зі світанком»


Оджібвейська легенда свідчить про те що давним-давно народ оджибве жив на черепашачому Острові (так деякі індіанці іменували Америку). Бабуся-павучиха, Асабікаші, дбала про своїх дітей, людей землі, але коли народ оджибве розселився по чотирьох кутах Північної Америки, Асабікаші стало важко здійснювати подорожі до кожної колиски, і тоді вона навчила жінок плести чарівні павутинки для маленьких дітей, з вербових прутів і сухожиль або ниток з рослин. Кругла форма ловця снів символізувала щоденну подорож сонця по небу, кількість місць, де павутинка з′єднується з обручем дорівнює восьми, символізуючи вісім ніг Бабусі-павучихи. Павутинка на обручі затримувала погані сни, а через маленьку дірочку в центрі пропускала до дітей тільки приємні сни і добрі думки. Тому павуків не прийнято лякати.

За традицією до центру ловця снів прив`язували перо, яке символізує подих, повітря - найголовніше в житті.

Ловці снів оджибве робили не тільки для дітей. Вони не були призначені для тривалого використання, і в цьому є своя філософія. Згодом верба висихала, і напруга сухожиль ламала обруч. Це символізувало швидкоплинність молодості.


Ловець снів - це амулет сили і дуже важливо робити його самому з правильним настроєм, підбираючи ті камені, нитки і пір`я які підходять саме вам. Тоді він буде саме вашим і дуже особливим.

Круглим каркасом амулета служить тонкий вербовий прут, згорнутий в коло. Але це не жорстка вимога, основою може послужити і металевий обід, я, наприклад, використовувала обід від пялец для вишивки.

Ще один важливий момент - це пір`я. Ловець Снів має чіткі статеві відмінності, для чоловічого ловця підійдуть пір\\\\′я орла, а для жіночого - полярної сови. Головна складність полягає в тому, що знайти пір`я цих птахів дуже складно, тим більше що вони повинні бути отримані тільки з живої птиці. Пір`я - це дуже енергоємний артефакт, інформація смерті моментально буде ними «записана», а почистити їх уже не вийде. Можна використовувати гусячі або півнячі.


І так етапи виготовлення ловця снів.

Для початку налаштуйтеся на позитивний лад. Заплітаючи Ловець Снів, треба думати про хороше, про свої заповітні бажання і наміри. Було б чудово супроводжувати плетіння словами або віршами. Ви можете промовляти афірмації, співати мантри або слухати медитативну або просто приємну музику.

Беремо готовий металевий обруч або робимо його з вербового прутика, потім обплітаємо його ниткою. Якщо використовуємо вербовий прут, то обплітати потрібно ниткою товстішою. А ось на сталевому обручі цим можна знехтувати. Обплітати треба за годинниковою стрілкою. Постарайтеся обійтися без закріплюють вузлів на початку плетіння і коли робите петельку.


Після того як обруч буде обплетений, переходимо безпосередньо до плетіння павутини. Павутина плететься коло за колом, поетапно накладаються витки нитки. Число витків буде залежати від діаметра обруча. Добре щоб це було непарне число.

По ходу плетіння треба нанизувати намистинки. Намагайтеся досить сильно натягувати нитку, щоб павутина в майбутньому не провисала.


Ви можете вплітати строкаті стрічки, прикрашати квітами, камінням і намистинами. Ви можете об\\\\′єднати кілька обручів різного розміру наклавши їх один на одного або збудувавши ланцюжком. Натхнення можна отримати на просторах інтернету і Ярмарки Майстрів. Ваше серце саме підкаже яким повинен бути саме Ваш Ловець Снів.


А щоб сон був воістину солодким, треба знати, куди повісити ловця снів. Найкраще повісити його в узголів\\\\′я ліжка, щоб у амулета була можливість вільно обертатися і ловити пролітають повз духів сну. Але можна повісити амулет і в центрі кімнати, наприклад під люстрою, де він буде крутитися і не пропустить жодного, навіть найменшого духа.


А свого ловця я вже сплела. Може він і не настільки хороший, але він мій! А ще він шалено подобається моєму коту Сократу, особливо коли вітер заплутується в пір`ї :)



Коментарі
14 Вер 2018, 17:18
Дуже цікава стаття.
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку