Українська
 
uah
грн

Натхнення Півоніями

13 Чер 2013


*****
Півонії весни продовження,
Полонять своєю красою.
Півонії любові воскресіння,
До нас з неба впали зіркою.

Їх запах з терпкості витканий,
Їх сутність любити і прощати.
Мій світ для тебе тільки створений,
Не здумай його руйнувати!



Легенди про півонії

Одна з давніх легенд говорить про те, що жив-був на світі один лікар, на ім`я Пеон, учень бога лікування Ескулапа. Він так успішно лікував людей, що перевершив свого вчителя. Подейкували, що всі його успіхи від того, що застосовує він у своєму цілительстві якась дивна рослина, що володіє лікувальними властивостями. Коли Пеон зцілив бога мертвих, Ескулап запалився заздрістю і вирішив його вбити. Але бог підземного царства захистив Пеона і перетворив його в прекрасну квітку. Півонія ухилена отримала свою назву тому, що їй вдалося ухилитися від помсти.
 
Згідно з іншою легендою (китайською) один садівник вивів сорт півонії приголомшливої ​​краси. Але місцевий принц через заздрощі вирішив все знищити, і прийшовши в сад став безжально топтати всі квіти. Нещасний садівник зі сльозами на очах дивився на цю вакханалію. Потім не витримав і побив заздрісного принца. На щастя, звідки не візьмись з`явилася фея півоній, махнула паличкою і сад мрії відродився. Ображений принц пообіцяв стратити садівника, а сад знищити. Але тут, як за помахом чарівної палички, всі півонії перетворилися в прекрасних дівчат, і змахнули рукавами так, що принца віднесло вітром. Здивована і задоволена публіка на радощах звільнила вправного садівника, і Піоновий сад продовжувати радувати своєю красою ще багатьох людей.



Півонія - воістину розкішна квітка. З давніх-давен вона була гідною полотен художника і палацових залів. Недарма її вважають королевою усіх кольорів. За своєю красою і пишностю півонія конкурував з трояндою. ЇЇ любили і в античній Європі, і в стародавньому Китаї. Про неї складали легенди і приписували їй чудові властивості. Наприклад, в Греції зберігся опис бус зі шматочків півонії, які носили на шиї з дитячих років. Вважалося, що воно зцілює і відлякує злих духів.
 
У Китаї ще 1500 років тому півонія прикрашала імператорські сади. Вправні придворні садівники вже тоді виводили нові сорти. Дивно, але простому народу не дозволялося вирощувати півонії у себе в саду. Це була дуже дорога квітка, і до сих пір вона вважається символом багатства і знатності. У наш час подарувати її ознака побажання добра і благополуччя.

Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку