Українська
 
uah
грн

Що потрібно знати, вишиваючи весільного рушника. Частина 1.

22 Вер 2016
Вишивка весільного рушника – це досить сакральне дійство, від якого залежить щастя й добробут молодої родини та доля їх майбутніх дітей. Отож, той, хто зважився вишити рушника власноруч, має зауважити на досвід попередніх поколінь, що накопичувався віками. Досить значущими є й традиції власного роду. Зазвичай дівчина власноруч готувала собі весільного рушника. Та існує й традиція, коли рушник вишиває мати для своєї дитини, або ж хрещена мати. Найкращим є самостійне вишивання весільного рушника нареченою, оскільки вона сама керує процесом творення та закладає бажане майбутнє своєї родини. Та у випадку, якщо дівчина не досить вправна з голкою, доручити виготовлення рушника можна комусь із рідних та близьких у родині, хто займається вишивкою.



Перш, ніж приступити до роботи, потрібно підібрати полотно для майбутнього весільного рушника. Найкращою є лляна домоткана тканина. Та можна використовувати й готове магазинне полотно для рушників, що є у вільному продажу. Та при купівлі зауважте, що ширина рушника має бути неменше 40 см. Також він має бути достатньо довгим: за традицією довжина має складати від 3 до 5 метрів, що є символом довгого подружнього життя. Також важливо, щоб полотно було цільним і ні в якому разі не зшитим із двох частин. Адже, життєва дорога має бути рівною, а сама родина єдиним цілим.



Досить важливим є підбір голок для роботи. Виготовляючи рушник використовують лише одну голку, якою вишивають увесь рушник. Уже в наш час були проведені дослідження енергетики знарядь праці та самої вишивки рукодільниці. З’ясувалось, що голка проводить у сотні разів більше біологічної енергії, ніж такий самий за розмірами шматок сталевого дроту.

Неменш важливим є підбір ниток. Дослідження довели, що вовняні та натуральні шовкові нитки є найбільш енергетичними і найкраще переносять інформацію. Дещо гіршими визнали заполоч (муліне) рослинного походження, але вони теж годяться для вишивання. Зовсім непридатними для застосування є нитки, що мають синтетичне походження, зокрема акрилові.



Перед початком самого процесу вишивання майстриня має помолитися та вимити руки, щоб змити не лише фізичний бруд, але й очистити себе від негативної енергії загалом та тої, що міститься на кінчиках пальців. А у давні часи перед вишивкою весільного рушника дівчина обов’язково ще й постилася, і лише потім приступала до його творіння.

Читати продовження - Що потрібно знати, вишиваючи весільного рушника. Частина 2.
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку