Українська
 
uah
грн

Холодний фарфор, керамічна флористика або полімерна глина?

10 Жов 2016


Сьогодні я хочу познайомити ближче з матеріалом, з якого я роблю квіти і прикраси.

Холодний фарфор, керамічна флористика, полімерна глина, флористична глина, самозастигаюча глина, air dry clay - стільки різних назв у цього матеріалу. Як же правильно назвати цю глину?

Я спробувала ліпити квіти 6 років тому і закохалася в цей матеріал практично відразу. Глина дуже приємна в роботі, м′яка, еластична, з неї можна робити тонкі прозорі пелюстки і листя. Найголовніше - вона не вимагає запікання, на відміну від полімерної глини, що запікається. Затвердіння відбувається на повітрі від одного до 24-х годин, а після остаточного висихання деталі тримають форму, але при цьому залишаються гнучкими, не крихкими.

Останнім часом я все частіше називаю цей матеріал флористичною глиною або полімерною самозастигаючою глиною. У роботі я використовую глину тайського або японського виробництва. На жодній упаковці немає жодної згадки про «холодний фарфор», частіше написано «clay for handicraft» або «air dry polymer clay».



«Холодним фарфором» частіше називають масу, зварену з клею на основі ПВА і крохмалю. Нічого не маю проти роботи з таким матеріалом, сама вчилася саме на домашньому прохолодному фарфорі, варила прекрасну глину до того моменту, поки не спробувала глину куповану.

У чому ж різниця? Той матеріал, який варять з клею і крохмалю, дійсно схожий на фарфор своєю крихкістю. Ось, наприклад, ромашки до падіння і після...



А ось так можна загнути пелюстки магнолії з японської глини.



Та глина, з якої я ліплю, залишається гнучкою і міцною. Буваючи на ярмарках, я часто бачила в продажі роботи з домашнього холодного фарфору. Кожен майстер шукає свій рецепт, додає в нього різні компоненти, щоб після висихання глина зберегла міцність - це їх шлях і їх рішення. Мій вибір - працювати з якісним матеріалом, щоб бути впевненою в кінцевому результаті. Якщо випадково кішка перекине вазу з квітами або впаде шпилька, то нічого не зламається, якщо дбайливо ставитися до робіт з флористичної полімерної глини, берегти від води, прикраси зберігати і переносити в коробочці - вони прослужать ще довго і будуть радувати своїх власників.



Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку