Українська
 
uah
грн

Послання наших предків, що об′єднує людей

19 Лис 2014
Здавна для простих людей творчість була не тільки способом прикрасити свій побут, в ній відображалася душа, знання, народний досвід. Батьки навчали своїх дітей за допомогою невигадливого рукоділля, передавали з покоління в покоління мудрість, накопичену століттями. Зараз людина потрапляючи в потік бурхливого сучасного життя, втрачає щось таке, без чого не може цвісти душа. Інтуїтивно ми намагаємося відновити втрачену гармонію, звертаючись до народної творчості.


(автор [u41888])

Лялька-мотанка - це чудовий вид рукоділля, в якому відбивається мудрість наших предків. Коли я вперше познайомилася з цією творчістю, мене здивувало наступне: незважаючи на уявну простоту, безліч нюансів робить виготовлення такої ляльки цікавим і захоплюючим процесом.

Хочеться сказати про відсутність особи у ляльки. Безлика лялька-мотанка безпечна для людини, тому вона чудово виконує своє призначення - оберігає і збагачує (як матеріально, так і духовно) свого господаря. Хрест, який намотують ляльці замість обличчя - це символ гармонії між духовним і тілесним, небесним і земним, чоловічим і жіночим началом. Наші пращури називали себе «онуками Дажбога» і хрест у колі - це його знак. Так що символіка ляльки-мотанки є однією з найсвітліших в Слов′янській традиції, яка несе в собі приховане послання наших предків майбутнім поколінням.


(автор [u41048])

Непомітно для себе самої я захопилася мотанням настільки, що це стало моїм новим хобі. Просто захоплює дух, коли уявляєш, що сотні років тому жінки так само мотали ляльок для своїх сімей і вкладали в цей процес схожі переживання. Напевно це можна назвати ниточкою в часі і родовим зв′язком.

Слов′янські традиції поки тільки починають відроджуватися і дуже багато незрозумілого, і водночас дивного приховано в них. Але це наші традиції, рідні, тому наш обов′язок відновити їх. Слов′яни вірили, що саме мотанки зберігають енергетику роду, зв′язок між поколіннями і це прекрасний початок відродження нашої давньої культури.


(автор [u48243])
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку