Українська
 
uah
грн

Історія створення ляльки мотанки

21 Тра 2021
1
«З ниток, клаптиків тканини та майстерного шиття
Оберіг є для родини для щасливого життя.
В ляльку-мотанку бабуся вклала працю та любов,
Віддала її матусі, щастя щоб тривало знов.»
Галина Верд

В давнину мами і бабусі, передавали з покоління в покоління знання та навики створення ляльок, в деяких родинах налічується до ста таких іграшок.

Кажуть, щоб лялька-мотанка стала справжнім оберегом, потрібно викласти хрест на оличчі, або тулубі. Хрест має символічне значення, адже це знак сонця, знак духовного єднання неба та землі, чоловічого та жіночого початку.

Завжди ляльки-мотанки мали символічний характер. Зроблені із клаптиків тканини, одягнуті в український народний стрій того чи іншого регіону. Вони особливі, вони «чіпляють», не залишають байдужими нікого, а особливо дітей. Бо перш за все це ляль
Однією з ознак ляльки-мотанки є те, що вона не має очей. Дитячі психологи наголошують, що саме цей нюанс сприяє розвиткові дитячої уява. Дитина має змогу доповнити уяву власного світогляду.

Дуже хочеться, щоб ляльку мотанкау могла створити кожна маленька дівчинка своїми руками, змогла тактильно відчути магію народження ляльки, крок за кроком намотуючи клаптики тканини, формуючи образ, характер ляльки. Адже це дивовижне перетворення різнобарвної купки залишків тканини в справжню ляльку формує у дитини розуміння форми, пропорції, колористики.

Звичайно, китайські іграшки не щезнуть з ринків та іграшкових крамниць, натомість щороку залишається все менше майстрів, які можуть передати технніку створення української ляльки. Натомісць ми виховуємо дітей , заповнюючи дитячі кімнати другосортними, іноземними пластиковими іграшками, які виділяють токсини?
Генетична пам’ять, етнічна належність, зв’язок поколінь – ці поняття ще мають місце у глобалізованому світі?

З власного досвіду я впевнилася, що коли я роблю ляльку з своєю племінницею ми говоримо про ляльку, її історію, звідки я отримала ці знання. І в результаті згадується дитинство, бабуся, яка розповідала мені, так само, про свою бабусю. Я відчуваю цей зв’язок поколінь, розумію що пройде час, а ця дівчинка колись розкаже своїй дочці секрети створення ляльки. І це вже будуть інші тканини, її фантазії та бачення. Але залишиться основа, ритуал створення ляльки, її таємниця та особливе відчуття причасності до створення чогось глибокого, світлого та доброго.



Коментарі
26 Тра 2021, 09:51
Цю ляльку виконала 6 річна дівчинка Єва
1
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку