Українська
 
uah
грн

Петриківська ′цибулька′ як символ Всесвіту

23 Кві 2020
Петриківський розпис поєнує безліч різних квіткових форм . Та однією з улюблених для петриківчан стала « цибулька». Саме зображення фантастичної квітки нагадує за формою розрізану цибулину. Цю цікаву форму майстрині - чепурушки використали у розписі, а з 2013 року «цибулька» стала логотипом Петриківського розпису.



Майстри та мисткині зображували цю чарівну квітку в різних ракурсах, різною за формою та кольором. В основному для розписів характерне зображення технікою « розтяжний мазок». Цибульку зображують за допомогою кошачого та білячого пензлика, пальця та з використанням рогозини. Мазки їдуть до центру що є символом Всесвіту.

Серед багатьох барвистих квітів , що є традиційними для петриківського розпису « цибулька» завоювала особливу місце завдяки простоті та різноманітності зображення. Досить часто її поєднують в композиціях з іншими форми. Вона може бути як основним так і додатковим елементом, виконана в теплій чи холодній кольоровій гамі.

Оточуєча природа – основний натхненник творчості майстрів. Яскравим візерунковим орнаментом лягли в основу розпису квіти та рослини, що несуть відповідні символи українського народу.

Барвиста цибулька – символ єдності українського народу. Без неї неможливо уявити петриківський розпис. Ягідка , яку митці виконують в центрі зведення квітки означає продовження українського роду, продовження славних петриківських традицій. В наш час , коли умови життя різко відрізняються від умов попередніх поколінь, важливо зберегти живу традицію розпису.

Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку