Українська
 
uah
грн

Реконструктори помиляються: яким було макраме на Русі?

10 Лип 2021


Продаючи прикраси макраме на фестивалях середньовічного мистецтва, часто доводиться чути строгі та зневажливі коментарі справжніх реконструкторів. Не кожен з них може пройти повз, щоб не ткнути пальцем і зі скривленою мармизою не промовити: «Це не автентично!». Напевно, автентичним можуть бути лише погано пошиті пом’яті сорочки з пуш-ап-бюстгальтерами. Напевно, комусь час кидати YouTube-уроки та братися за підручники з історії моди. Що ж там можна дізнатися про макраме в Київській Русі?

Розплітаймо історію!



Так, ніякого макраме у Київській Русі дійсно не було. Це мистецтво мало інші назви. Вузлоплетіння стало йменуватися макраме лише у ХІХ сторіччі. Але це не означає, що до того часу ніхто не вмів в’язати вузлики. Власне, це мистецтво почали розвивати ще первісні люди. За однією з версій, значний вклад у розвиток і поширення макраме зробили мореплавці. Так, вони не лише венеричні хвороби розповсюджували...



Що ж до Києва, вузлоплетіння на цих землях було дуже поширеним у дохристиянську добу. Тут макраме називали узороччям. Існувало щонайменше 40 професій, які були зв’язані з вузлоплетінням. До таких належали: ремінник, канатник, кнутнік, броздочнік тощо. За допомогою вузлового мистецтва плели головні убори, взуття, сагайдаки для стріл, прикраси та багато іншого. Майстерно сплетений вузол наші предки вважали потужним оберегом від зла. Тож, одяг, аксесуари та предмети побуту, виготовлені у техніці узороччя слугували не лише витворами мистецтва, а й надійними захисниками.
З приходом християнства узороччя потрапило під заборону. Служителі нової церкви прирівняли вузлоплетіння з відьомськими ритуалами. Проте, з часом самі церковнослужителі почали носити вироби макраме. У цій техніці плели релігійні зображення, предмети монастирського гардероба і навіть натільні хрестики.



Можливо, служителів церкви зачаклували відьми...
Розкопки доводять
Про популярність макраме у середньовічному Києві свідчать розкопки. Поблизу сучасної столиці України археологи знайшли хрест, сплетений у техніці макраме. Ця знахідка датується ХVI століттям. Дещо старішими виявилися стильні чобітки-макраме, відкопані у Новгороді. Там же знайшли незвичайну гривню, сплетену з ниток свинцево-олов’яного сплаву. У Бєлгороді археологам трапилася тасьма від жіночої сукні ХІІІ сторіччя. Тасьма була сплетена із золотих ниток у техніці макраме.
Пуш-апи на розкопках знайдені не були. Проте, модні модельки від Victoria`s Secret також мають свої середньовічні аналоги. Все ж, дизайн і матеріали помітно відрізнялися.
Тож, вивчаймо історію та вчимося бути гарними не лише зовні, а й у манерах!


Автор: Юлія Мостова
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку