Українська
 
uah
грн

Ще кілька слів про весільні рушники. Частина 2.

3 Жов 2014
4
Читати - Ще кілька слів про весільні рушники. Частина 1.

Трохи про символи.

Вважається, що під ноги не можна вишивати птахів, щоб молоді бува не затоптали своє щастя. Так само чула, що якщо вже птахи, то на рушник потрібно ставати коліном.

Так само, важливо, щоб простір між візерунками, на який і стають молодята, був обов′язково порожнім. Вважається, що цей простір наповнений Божою благодаттю і, стаючи на нього, молода сім′я отримує благословення Всевишнього на щасливе сімейне життя.



Що ж стосується самого візерунка, то тут теж багато різних особливостей і символів. В принципі, під ноги зазвичай вишивається або простий геометричний орнамент, або рослинний, часто теж стилізований. Традиційні українські кольори для такого рушника - чорний і червоний. Але також завжди враховуються особливості вишивки в тій чи іншій області. Закарпаття, Прикарпаття, Буковина - у них вишивка найчастіше більш яскрава і барвиста.



У символів теж є своє значення. Наприклад, дуб символізує силу, міцність, стійкість, калина - цілісність сім′ї, здоров′я, виноград - багатство і урожай (в деяких джерелах - плодовитість, потомство). Є так само знаки-берегині - оберегові символи роду. Берегинями можуть виступати стилізовані жіночі фігурки або колосся. Лілія вважається символом дівочої краси і непорочності.



Загалом, вишивка весільного рушника - штука дуже відповідальна, бо ти ніби програмуєш своє майбутнє сімейне життя. Власне кажучи, як і вибір готового, раз вже так склалося.

Як наречена, яка хоче для своєї майбутньої сім′ї всього тільки самого хорошого, не змогла обійти повз цю тему.

Сподіваюся, комусь буде корисно.
Коментарі
3 Жов 2014, 17:14
Фото взяты для примера. На чужие работы посягать не смею.
0
0
Відповісти
23 Жов 2014, 00:27
Дякую за хорошу статтю. Приємно, коли майстер не механічно повторює малюнок, а закладає в нього якесь символічне значення, дотримується правил ще наших пра пра прабабусь.
0
0
Відповісти
23 Жов 2014, 11:31
Рада знайти іще одного однодумця :) Дякую за відгук і натхнення Вам у творчості :)
0
0
Відповісти
Полностью согласна с вышесказанным! Спасибо за статью!
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку