Українська
 
uah
грн

Історія створення мила

9 Сер 2021


Мило — розчинна у воді мийна речовина; як хімічний продукт, являє собою відносно складне з′єднання жирних кислот з лугами, а за своєю будовою відноситься до класу солей.
Мило почали варити ще багато століть тому, ймовірно 6 тисяч років.
Довгий час для миття використовували деревну золу. Древні греки очищали тіло дрібним піском, який привозили з берегів Нілу. Древні єгиптяни  вмивались за допомогою пасти бджолиного воску, розведеної у воді.
Винайдення мила приписують одразу кільком древнім народам. Існує думка, що своїм знайомством з милом людство зобов’язано не єгиптянам, грекам чи вавилонянам, а диким гальським племенам.
Галли робили з сала і золи букового дерева чудодійну мазь, яку використовували  для очищення і фарбування волосся. В другому столітті цю мазь використовували для миття рук, обличчя і тіла.
Зола - це пилоподібний або шлакоподібний залишок, що утворюється з мінеральної частини палива, коли воно повністю згоряє.
Не так давно детальний опис процесу миловаріння було знайдено на шумерських глиняних табличках, датованих 2500 роком до н.е. Спосіб ґрунтувався на суміші з деревної золи і води, яку кип′ятили і розтоплювали в ній жир, отримуючи мильний розчин.

Винаходження мила як засобу гігієнічного догляду приписують знаменитому античному лікарю Галену, що жив у ІІ сторіччі нашої ери. Після падіння Римської імперії культура умивання була загублена, а мило забуто на багато століть.
Моду на чистоту привезли в Європу лицарі. З ХІІІ ст і починається розквіт виробництва миючих засобів, спочатку в Франції. а потім в Англії.
Для варіння мила використовували в основному тваринний жир. Добавляли і рослинні олії - лляну і бавовняну, оливкову.
В Західній Європі миловаріння остаточно сформувалось тільки в кінці XVII ст.
Поступово процес миловаріння удосконалювався. Був винайдений заводський спосіб отримання кальцинованої та каустичної соди, що значно здешевило виробництва мила. Виробництво сучасного туалетного та господарського мила – автоматичний та хімічний процес. В останні роки отримали широкого розповсюдження різноманітні ароматичні додатки та засоби дезінфекції.
А які Ви знаєте цікаві факти про мило?
Будьте красиві!
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку