Українська
 
uah
грн

Прополіс для людини!

19 Тра 2021


Що таке прополіс?
Прополіс - дуже цінний продукт бджільництва. Бджоли виробляють прополіс у вигляді клейкої суміші різних смолянистих речовин, бальзамів зібраних з бруньок, стебел та листків рослин. Іноді його можна помітити у вигляді темного блискучого обніжжя у кошиках задніх ніжок бджіл.

У вулику до зібраних речовин комахи домішують віск, квітковий пилок та виділення верхньощелепних залоз. Комахи використовують його для дезінфекції свого гнізда та щільників, заклеюють ним отвори у вулику, полірують поверхню його стінок. Без цієї речовини існування бджолиної сім’ї неможливе – вона гине через деякий час від хвороб.

Добування прополісу
Технологія одержання прополісу основана на інстинкті бджіл замащувати прополісом щілини. У бджолиному гнізді прополіс розміщений нерівномірно. Місцями його найбільшого скупчення є: вуликова стелина (яка виконує роль стелі), верхні бруски рамок і льоток. Бджолярі використовують відповідні пристосування в цих місцях для збільшення збору товарного прополісу. Отримання прополісу шляхом зіскоблювання речовини з верхніх брусків рамок і біля леткових отворів бджолиних вуликів. Цей спосіб використовують влітку. Зіскоблювання проводиться за допомогою дещо видозміненої бджолиної стамески. Встановлено, що сумарна кількість цього цінного продукту у вулику складає приблизно 150-200 г. Без шкоди для бджолиної сім’ї можна щорічно відбирати до 80 г товарного прополісу, якщо ж застосувати стимулювання бджіл до прополісування, збір прополісу можна значно збільшити.

Корисні властивості прополісу
Цей цілющий продукт давно використовувався людиною для лікування, бальзамування тіл, виготовлення лаку та інших потреб. Відомі десятки корисних властивостей цього природнього бальзаму. Але найважливіша з них – бактерицидна. Вона забезпечує стерильність гнізда бджіл. Цих дивовижних комах вважають найчистішими представниками тваринного світу на планеті Земля. Прополіс широко застосовується у народній медицині як ранозаживляючий, антибактеріальний, протигрибковий, противірусний засіб. Також успішно використовують його для очищення кровоносних судин, покращення роботи травної системи та лікування захворювань зубів і порожнини рота.

Лікарські можливості бджолиного клею знайшли своє застосування не тільки в нетрадиційній медицині - прополіс рекомендують багато клінічних лікарів: гінекологи, оториноларингологи, дерматологи, педіатри та ін. Така універсальність і популярність цієї речовини в медицині має просте пояснення: користь прополісу для здоров′я воістину неоціненна. Такий ефект досягається завдяки поєднанню наступних властивостей:

протівотоксична,
антибактеріальна,
дерматопластична,
протизапальна,
ранозагоювальна,
дезінфікуюча,
іммуномодулююча,
захисна,
антиоксидантна.
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку