Українська
 
uah
грн

Прикраси в стилі козацького бароко

19 Жов 2022
Українське бароко, яке ми всі добре знаємо в архітектурі – це ціла доба в історії, культурі, літературі, музиці та мистецтві. Яку також називають козацьким бароко.
Українське бароко вибудуване соціально-історичними обставинами середини XVII століття.



Троїцька Надбрамна церква Києво-Печерської Лаври, Андріївська церква, , Маріїнський палац, а також Михайлівський Золотоверхий монастир - все це перлини світової архітектури, прикрашені виразними елементами декору, українського бароко

.

Особливість барочного мистецтва впізнається по створеному ним цілому сакральн-символічному світові.
Усі символи, відповідно до змісту, можна розділити на дві групи: геральдичні та релігійні.

[3389536]

Особливої уваги заслуговує той факт, що серед поширених символів мистецтва епохи бароко є зображення саду, винограду, горобини, змії, серця, ключа, книги, світла.



Одним із символів українського бароко було сонце. Сонце вважалося одним із символів влади і означало не тільки джерело тепла, але і життєву силу, пристрасть, хоробрість, вічну молодість, а як джерело світла – символізує знання та інтелект.



Українська барокова декоративність тяжіє до символічного орнаменту, збагачується зображенням символів рідної природи (рута, дубове листя, квіти барвінку); по-друге, рослинний орнамент стає алегоричним виразом певного світогляду, властивого українському менталітету. Образ природи, зокрема рослин, мав значення декоративності, означав сад духовний розквіт чеснот.



В українському бароко зустрічається також символ «квітуче дерево», що символізує життя, спадковість і історичний розвиток.

В українському бароко також можна зустріти образи птахів – наседок, лелек, качок. Одним з найпоширеніших символів птахів епохи бароко вважається пелікан. Він символізує самопожертву і батьківську любов, милосердя. Особливий символ епохи бароко – серце визначає глибину людської душі, внутрішнього духовного світу особистості.

Поряд часто зустрічаємо зображення ключа – символу влади, вибору, свободу дії, знання, ініціацій.

Символіка кола, еліпса, трикутника, квадрата, піраміди, дуги широко використовувалися в багатьох композиціях і були ще одним яскравим проявом символічного виміру мистецтва епохи українського бароко.

Особливістю цього стилю є використання традиційного мистецтва, переплітається з інноваційними композиційними прийомами.


Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку