Українська
 
uah
грн

Український стиль: косівський розпис

9 Тра 2013
4


Естетику і стиль, народжені в українських Карпатах, не переплутаєш ні з чим. Найяскравіше вони виражені в декоративно-прикладному мистецтві, один із зразків якого - автентичний косівський розпис. Ця техніка названа по імені Косова - невеликого містечка в Івано-Франківській області, та оформилася в окрему традицію на рубежі 18 і 19 століть.

Стилістика косівського розпису розвинулася з традицій оформлення гуцульської кераміки. В околицях карпатських сіл знаходили багаті поклади натуральної глини, тому гончарство було одним з найпоширеніших в регіоні промислів. Технологія декорування карпатської кераміки - «ритування» - унікальна і не має аналогів. Спочатку виріб, покритий білою глиною, обпалюють в печі, потім розписують, покривають прозорою глазур′ю і випікають знову.







Косівський розпис впізнаваний завдяки особливому колориту і графічним мотивами. Майстри використовували обмежену кількість кольорів: білий, зелений і різні відтінки охри, від світло-жовтого до коричнево. Рідше зустрічаються вкраплення синього кольору. У техніці косівського розпису оформляють посуд і предмети побуту, дитячі іграшки, сувеніри, пічні кахлі, декоративні плитки. До числа найбільш характерних виробів можна віднести кружки - в оригіналі їх називають «кухлі», миски, свічники, свистульки у вигляді овечок.





Малюнки на косівській кераміці - відмінний приклад виразного народного примітивізму. Художники вибирали різні мотиви: рослинні орнаменти, зображення звірів і птахів, жанрові сценки. На деяких виробах, найчастіше - на пічних кахлях, відтворювали сюжетні композиції, картинки з народного життя, героями яких були пастухи і мисливці, музиканти та листоноші.

Орнаменталістику косівського розпису варто взяти на замітку хендмейдерам, які шукають свіжу і не заїжджену тему для декорування своїх виробів. Гармонійний мінімалізм малюнка і колориту виглядає дуже стильно, тому добре підійде для декорування одягу та аксесуарів, наприклад - прикрас з пластики або керапласта. Також традиційні мотиви можна втілити на тканині - у вигляді вільного розпису, батика, аплікації або вишивки.
Коментарі
8 Жов 2014, 15:39
Очень люблю керамику в этом стиле! Спасибо!
0
0
Відповісти
Неперевершена косівська кераміка *О*
0
0
Відповісти
5 Бер 2015, 12:41
Приємно бачити на Скрині статтю про кераміку свого міста :)
0
0
Відповісти
29 Жов 2015, 15:49
Дуже люблю посуд із глини. Він має приємне тепло.
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку