Українська
 
uah
грн

5 кроків до вибору правильного подарунку

2 Cіч 2014
2


Кожен з нас декілька разів на рік зтикається з проблемою вибору подарунку. Дні народження, зимові свята, новосілля, хрестини, весілля, річниці і т. ін. То як же обирати подарунок, щоб процес вибору не перетворився на головний біль, а придбана вами річ принесла радість і вдячність?

Для того, щоб зробити правильний вибір потрібно врахувати 5 важливих моментів:

1. Стать обдаровуваного;
2. Вік і статус;
3. Коло інересів (хоббі, зацікавлення, спосіб життя);
4. Смаки;
5. Склад подарунку (з чого і ким зроблений, якість і т. ін.);

Пройдемося по кожному пункту детальніше.

1. Стать.



Не секрет, речі, які оточують безпосередньо чоловіка та жінку, як правило, відрізняються. Звичайно, вийнятки є, але вони лише підтверджують правило. Якщо для жінки (в середньому) буде доречним отримати у подарунок косметику, парфуми, якийсь надзвичайно вишуканий шалик, або капелюшок, то чоловік, напевне, швидше зрадіє отримавши у подарунок портмоне, гарний мисливський ніж, чи якийсь високотехнологічний ліхтарик.

Так уже склалося історично, що коло інтересів чоловіків і жінок дещо відрізняється. І це потрібно враховувати в першу чергу. Ми звичайно не говоримо, що вказані вище речі ідеально і незаперечно підійдуть будь-якій жінці чи чоловікові, ми лише окреслюємо довкола людини, якій хочемо зробити подарунок перше найбільше коло.

2. Вік і статус.



Друге коло, що також вмістить в себе дуже багато варіантів вибору – це вік та соціальний статус. Ці два поняття, як правило взаємо пов’язані. Адже рідко кому вдається від народження займати високе соціальне становище, за виключенням, хіба що, спадкових принців. Ну про них тут мова не йтиме. Спочатку про те чому необхідно враховувати вік.

Зрозуміло, що купуючи ту ж таки косметику для молодої дівчини, чи для жінки більш старшого віку, ми оберемо зовсім різні засоби, доречні саме для їх вікових категорій. Шукаючи ж подарунок для молодого хлопця ми будемо більшу увагу звертати на наявність усіляких модних прибамбасів, тоді як для поважного пана надамо перевагу класиці.

Тепер поговоримо про статус. Ви скажете: дорогий подарунок підійде будь-кому. І будете не праві. По перше, дорогий подарунок, це не обов’язково подарунок, що коштує дорого. Це і так зрозуміло. А по друге. Якщо ми робимо надто дорогий подарунок, то можемо поставити людину у незручне становище.

Я сама одного разу потрапила у подібну ситуацію. На день народження від одного знайомого, але не надто близького мені чоловіка, я отримала у подарунок дуже дорогу, як на мене, техніку. Для мене це стало стало справжнім шоком. Я розуміла, що ця людина хотіла зробити мені приємне, але разом з цим мені було дуже незручно, адже я знала, що у відповідь зробити рівноцінного подарунку я найближчим часом не зможу.

Тож чи приніс мені дорогий подарунок радість? Як ви вже зрозуміли – ні. Тож соціальний статус обов’язково потрібно враховувати, якщо ви насправді хочете зробити людині приємне.

І так. Намалювавши два кола: стать та вік і статус, ми значно обмежили для себе варіантність вибору, автоматично відкинувши багато зайвого. Підемо далі:

3. Коло інтересів.



Одне з найважливіших питань при виборі подарунку - чим людина цікавиться, який спосіб життя вона веде. Хто ця людина: затятий колекціонер, футбольний уболівальник, вегетаріанець, який щоранку обливається холодною водою, поціновувачка якогось відомого співака чи актора, вмілий кулінар? Щоб відповісти на таке запитання, потрібно, звичайно дуже добре знати людину. Але якщо ми підберемо подарунок, керуючись захопленнями людини, то ефект буде максимально яскравим.

До прикладу розповім ще одну історію з власного життя. У моєї близької подруги, що має маленьку донечку і дуже полюбляє читати, був день народження. Ті, хто має маленьких дітей – знають, читати можна лише тоді, коли дитина спить. Вдень, нажаль, цей час доводиться використовувати на домашню господарку, а вночі в однокімнатній квартирі не дуже то почитаєш – світло заважає спати не тільки дитині, але й чоловікові. І я вирішила подарувати їй спеціальний ліхтарик для читання книжок. Не скажу, що подарунок був надто дорогий. Зовсім ні. Але чули б ви як раділа моя подруга і як вона мені дякувала. Це неймовірно приємно, коли подарована тобою річ направду приносить радість.

Третє коло дає нам найбільш чіткий список можливих подарунків. Адже подарувавши людині річ, яка буде їй насправді цікавою – це зробити приємне не тільки їй, а й отримати задоволення самому.

4. Смак.



Четверте коло, що звужує вибір ще більше – смак людини. Тут треба знати відповіді на запитання, яким кольорам людина віддає перевагу, які запахи полюбляє? Оскільки пройшовши перші три кола, ми вже приблизно знаємо, що саме хочемо подарувати: сумочку для дівчини, чи футляр на планшет для хлопця, то нам залишається визначитись лише із зовнішнім виглядом обраної покупки. Але і це є дуже важливим. Адже ви, напевне, пам’ятаєте як у відомому американському фільмі «Траса 60» головний герой Нейл повертає батькові ключі від подарованого кабріолету зі словами : «Мій улюблений колір синій, а червоний – це твій улюблений колір». Це звичайно жарт. Але...

5. Склад подарунку (з чого і ким зроблено).



І нарешті саме останнє запитання, що перегукується з попереднім, але також є важливим – з чого саме і як зроблено обрану нами річ. Розглянемо це питання на прикладі.

За усіма попередніми пунктами у нас вийшов такий опис людини: чоловік, 45-ти років, начальник відділу якоїсь компанії, що колекціонує люльки для паління і полюбляє темно-сірі і сріблясті відтінки та тютюн з ягідними нотками. Як подарунок для нього ми обрали кисет для зберігання тютюну. Тепер важливим є обрати, чи буде це кисет пошитий у Китаї з недорогої синтетичної тканини, чи можливо більш доречним стане кисет ручної роботи, виготовлений на замовлення з натуральної темно-сірої шкіри? Можливо з якимось цікавим вензелем, що утворювався б заглавних літер його імені і прізвища?

Думаю, що цей чоловік значно більше зрадіє другому варіанту. І він оцінить не лише вашу обізнаність у його вподобаннях, а й той час, що було витрачено вибір і виготовлення екслюзивної речі.

Отож тепер можемо підвести невеликі підсумки.
Робити подарунки правильно – не проста справа. Адже треба врахувати багато умов:

• ►Стать
• ►Вік та статус
• ►Захоплення
• ►Смак
• ►Склад та якість подарунку.

Але виконавши правильно і повно усі поставлені вимоги, ви зможете зробити подарунок, що не просто принесе радість та запам’ятається на довгі роки, а й, можливо, навіть змінить ставлення до вас. Адже навіть Дейл Карнегі у своїх працях рекомендував щиро цікавитись людиною, чию прихильність ви хочете завоювати. А зробити правильний подарунок близькій людині, яку ми знаємо вже багато років значно відповідальніше. Тому що зберегти прихильність на багато важче, а ніж її заслужити…

Бажаю вам приємного вибору і радісного дарування.
Коментарі
7 Лип 2015, 20:05
чудова стаття!
0
0
Відповісти
8 Лип 2015, 09:07
Дякую!
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку