Українська
 
uah
грн

Валянки це головний убір?

20 Вер 2017
Так, так, це не помилка! Я сама була дуже здивована, вперше почувши про це!



На Русі валЯнками називали високі повстяні шапки з овечої вовни, що не валяли, а варили. У 17 столітті такі шапки отримали назву `ковпак`.

І почалася хода повсті по планеті! Звичайно, зараз валянками ми називаємо певний вид взуття, який теж зазнав великих змін. Валянки на гумовій підошві, багато пізніше з`явилися калоші для валянок. У наш час валянки багато декорують вишивкою, аплікацією, хутром, також можна знайти валянки на підборах. Ареал використання вовни вражає, - від картин, сумок до будиночків для домашніх тварин і т.д.

Історія повсті налічує багато століть. Зараз валяння, різні його види, підкорили багатьох. Я теж є шанувальником цього ремесла.

У минулому столітті була винайдена нова технологія по сполученні повсті і різним тканин, мережива. Ця технологія називається `нунофелтінг`. Нунофелтінг винайшли японські дизайнери.

Я думаю, що процес еволюції повсті нескінченний! Цей універсальний матеріал зігріває в холод, але в ньому не жарко в теплу пору. Він підтримує постійну температуру тіла. Давно пішла мода 60-х років минулого століття на синтетичні матеріали. Зараз у всьому світі цінують вироби з натуральних, екологічних матеріалів. Я вірю що за повстю майбутнє!

Бажаю успіхів і процвітання.

А ви знаєте, що:

- носити валянки на Русі могли собі дозволити тільки заможні селяни і багатше стан;

- модниці носили валянки на маленьких підборах;

- Петро I рекомендував одягати валянки після рясних пиятик, це полегшувало похмілля.
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку