Українська
 
uah
грн

Дорогоцінний корал

19 Чер 2019
1
Дорогоцінні корали, або червоні корали, є загальною назвою, що відноситься до морських коралів роду Corallium. Відмінною рисою дорогоцінних коралів є їх міцний інтенсивно забарвлений червоний або рожево-оранжевий скелет, який використовується для виготовлення прикрас.

ВЛАСТИВОСТІ

Червоні корали ростуть на скелястому морському дні з низьким вмістом осаду, як правило, в темних умовах - або в глибині, або в темних печерах або ущелинах. Вихідний вид С. rubrum (раніше Gorgonia nobilis), зустрічається в основному в Середземному морі. Вони ростуть на глибинах від 10 до 300 метрів нижче рівня моря, хоча більш дрібні з цих середовищ існування значною мірою виснажені заготівлею.

У підводних печерах Альгеро, Сардинія (′Корал Рив′єра′) вона росте на глибині від 4 до 35 метрів. Цей же вид зустрічається також на атлантичних ділянках поблизу Гібралтарської протоки, на островах Кабо-Верде і біля узбережжя Південної Португалії. Інші види Corallium є рідними для західної частини Тихого океану, особливо навколо Японії та Тайваню.



БУДОВА

Спільно з іншими червоні корали мають форму дрібних безлісних кущів і ростуть до метра в висоту. Їх цінний скелет складається з переплетених спікулів твердого карбонату кальцію, забарвлених у відтінки червоного пігментами каротиноїдів. У живих екземплярах скелетні гілки накладаються м′яким яскраво-червоним покривом, з якого виступають численні білі поліпи. Поліпи мають октамерну радіальну симетрію.

ЯК ДОРОГОЦІННИЙ КАМІНЬ

Жорсткий скелет червоних коралових гілок природно матовий, але може бути полірований до склоподібного блиску. У ньому представлені гама теплих червоно-рожевих тонів від блідо-рожевого до темно-червоного; слово coral також використовується для назви таких кольорів.

Завдяки своєму інтенсивному і постійному забарвленню та блиску, з найдавніших часів для декоративного використання збирали дорогоцінні коралові скелети. Коралові ювелірні вироби були знайдені в давніх єгипетських і доісторичних європейських похованнях і продовжують існувати до наших днів. Він був особливо популярний у Вікторіанську добу.


Дорогоцінні корали мають відносну щільність 3,86 і твердість 3,5 за шкалою Мооса. Завдяки своїй м′якості і непрозорості корали зазвичай розрізаються або використовуються для виготовлення бісеру.




Коментарі
Прочитала с удовольствием! Спасибо за познавательнуюи интересную статью. Камни-загадки природы.Кораллы -загадки моря.
2
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку