Крім кондиціонуючих і доглядаючих олій в мило можна додати інші компоненти, які урізноманітнять і збагатять його новими властивостями.
Лимонна і молочна кислоти - постійні компоненти мила, тому що вони володіють пом′якшуючими і кондиціонуючими властивостями, а також захищають мило від псування.
✔️Лимонна кислота - при реакції з лугом утворює цитрат натрію, який надає милу кондиціонуючі властивості і пом′якшує жорстку воду.
✔️Молочна кислота - при реакції з лугом утворює лактат натрію, який додає милу кондиціонуючих і пом′якшуючих властивостей, стабілізує піну, надає милу гладкість, робить його твердішим.
✔️Сіль - додає твердість, мило менше розмокає в мильниці. Залежно від способу введення, може виступати в якості скрабу.
Цукор - сприяє піноутворенню, може забарвлювати мило в коричневий колір.
✔️Глина - надає милу ковзний ефект, використовується як натуральний барвник. Є багато різновидів глин, але загальна їхня властивість - це додаткове очищення шкіри і легкий ефект скраба.
✔️Какао порошок - надає милу кремову текстуру, додає зволожуючі і доглядаючі властивості. Забарвлює мило і піну в коричневий колір.
✔️Кукурудзяний крохмаль - надає милу ніжну текстуру.
✔️Мед - володіє зволожуючими властивостями, сприяє піноутворенню.
Бджолиний віск - надає милу твердість, захищає його від псування, а також надає додаткові антисептичні властивості. Зменшує піноутворення: чим більше відсоток воску, тим менше піни.
✔️Спеціі і приправи (кориця, кардамон, бадьян (зірчастий аніс), гвоздика, паприка, куркума, мускатний горіх та інші) - використовуються для фарбування і ароматизації мила.
✔️Скраби - тут безліч варіантів. Вони можуть бути легкими (вівсянка, мелені спеції) і жорсткими (мелена кава, трави та інше).