Українська
 
uah
грн

Українські етничні прикраси

13 Чер 2024

Краса українських жінок відома в усьому світі, оспівана в піснях, у літературних творах і живописі. Неможливо уявити образ української красуні без прикраси, адже важливий елемент національного українського костюма – саме прикраси.

За часів наших прапрабабусь по костюму і прикрасам можна було точно визначити про сімейний стан красуні, про її достаток, про те, яка вона господиня.
Українки носили кульчики (сережки), гердани, силянки, вишиті яскравими нитками та бісером пояси, намиста і браслети.

Створюючи свої неповторні прикраси, майстрині використовували метал і природні матеріали, бісер і корали, скляні буси і навіть монетки.

Унікальність українських прикрас залишала незабутнє враження на мандрівників і дослідників. Більшість етнічних прикрас знайшли гідне місце і в сучасному житті.

Поширений і улюблений українськими майстринями матеріал – бісер. І хоча в Україні його не виробляли, але кожна дівчина мала у своїй шкатулці хоча б одну бісерну прикрасу.

Силянки - смужки з різнокольорового бісеру, що зав′язуються ззаду на шиї. Назва прикраси походить від способу їх виготовлення – бісер нанизували на нитку (насилювали). Силянки шириною в два-три сантиметри носили кожен день в якості оберега – достатньо було подивитися на орнамент, щоб визначити від чого він оберігав ту, яка його носила. Для надання оберегу більше сили, гуцули нашивали бісерну стрічку з захисним візерунком на червону смужку полотна.

Традиційний орнамент силянки – геометричний ромб з простими або складними контурами, трикутники, кривульки, зигзаги, що означають нескінченність.

Кризи - круглі широкі коміри, сплетені з бісеру, покривають не тільки шию і плечі, а також груди жінки. Прикрасу не носили в будні дні, лемки і бойки носили його тільки на свята, надягаючи відразу кілька комірів різної довжини та ширини.

Згарда - металеве оберегове намисто, що складається з двох-трьох ниток нанизаних на червону або металеву основу хрестиків. Ззаду на шиї згарди з′єднуються двома дисками - чепрагамі, які за розміром більше самих хрестів на намисті. На чепрагах намальована солярна символіка: колесо з вісьма, шістьма або чотирма спицями (останній варіант і є, власне, хрест), розетта абао концентричні круги.

Бісерні ремені - неможливо уявити святкове чоловіче або жіноче вбрання без поясу. Розшиті вручну бісером традиційними українськими візерунками, пояси ідеально доповнювали вишиті сорочки. Вишиті бісером ремені – не просто прикраси, вони служили оберегами, на яких кожен візерунок, кожен колір мав своє значення. Згідно зі старовинними українськими повір′ями, розшитий бісером пояс – добрий охоронний символ, що приносить щастя і достаток власнику, покровитель добра і достатку. Жінки носили червоні пояси, і це неспроста – адже червоний колір у всі століття символізував любов і родючість.

Шелест - найархаїчніше з усіх етнічних прикрас - шелест. Цю металеву прикрасу, зібрану з маленьких дзвінкових дзвіночків, носили на Гуцульщині на свята.
Пацьорки - намисто зі скла. Виготовляли їх зі смальти - непрозорого сплаву скла різних кольорів: блакитного, білого, синього, бірюзового, чорного, зеленого, червоного, коричневого. Скляні намистинки розписувалися золотом і кольоровими фарбами.
Дукач - або личман – велика монета, яка кріпилася на цілому ряді бус. Як правило, на лицьовому боці старовинної прикраси були сюжетні компощиції.
У народі неймовірно популярними були дукачі із зображенням біблійного сюжету.

Корали - у кожної, навіть дуже бідної українки було намисто з коралових намистин у вигляді бочонків або циліндрів, нанизаних на разок (нитку). Коралові буси могли складатися з 25 разків.

Салби - прикраса, яка була популярна на Буковині, нагадує татарські вироби - нагрудник з полотна, який розшивали монетами.

Дармовіси (світлячки) - намисто із скла. Зазвичай використовують дуте скло, стали популярними у 19 столітті.

Баламути - це білий перламутр, який нанизували на ризки. Така прикраса символізувала дівочу цноту, а оздоблювати могли з додаванням оберегів, ікон, хрестів тощо.

З чим носити етничні прикраси?

Етнічні прикраси з бісеру – не тільки красиві й оригінальні, але й наділені особливою енергетикою.

Прикраси з бісеру прикрасять:

- Класичний одяг, додадуть їй «смаколики», розбавивши суворий стиль. Сірий діловий костюм, однотонна чорна сукня або біла блузка будуть виглядати не менш стильно і елегантно, якщо доповнити їх суворим герданом в червоно-білому кольорі.
- Довга вечірня сукня максі для виходу в світ тільки виграє від вишитого бісером ошатного поясу або довгої нитки яскравих бус.
- А ось великі силянки, різнокольорові буси краще носити з простим одягом – водолазкою і джинсами, однотонною сорочкою і штанами, трикотажною простою сукнею або тунікою в стилі casual.
- Приголомшливо виглядають етнічні прикраси з національним одягом – українськими вишиванками.
- Етнічні прикраси, виконані руками майстринь, відмінно будуть виглядати з літніми легкими речами – бавовняними сукнями та сарафанами, майками та топами.

автор ВСВІТІ
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку