Українська
 
uah
грн

Що таке котильони і з чим їх їсти. Частина 1.

24 Лип 2014
1


Важливою частиною українського народного одягу є різні прикраси - такі як намиста, сережки, китички, гердани, гірлянди, трисунки, букетки та інші.

Ці прикраси виготовляли з різного роду матеріалів і носили їх згідно традиційних приписів і ритуалів. Прикраса, яку ми називаємо котильон, отримало свою назву помилково. Цей термін походить від назви танцю, який був дуже популярний, а особливо в 19-му столітті в Західній Європі та Польщі. Через цей танць стали дуже популярними і «котильонні бали», на яких відбувалася презентація (дебют) молодих дівчат - панночок. Один з аспектів цих балів не тільки котільоновий танець, а й також корсаж-котильон, з яким пов′язаний вибір партнерів на танець.



Котильон в українській традиції це - невеликого розміру прямокутник із загостреною верхівкою, який чоловіки, а особливо молоді хлопці, носили прикріпленим до сорочки, свити, або відвороту піджака. Котильон виготовляли в техніці ткацтва з кольорового бісеру. До загостреного кінця була пришита петелька або гачок, для прикріплення до одягу. Традиційно в селах молоді дівчата виготовляли котильони і дарували їх молодим людям, до яких проявляли прихильність і бажання схилити їх любов до себе. Якщо хлопець прийняв котильон від дівчини, то це означало, що він поділяє почуття до неї і цим оголошує громаді свій вибір і згоду стати її нареченим. Це також ставало попередженням всім іншим дівчатам не втручатися і не пробувати відбити хлопця собі, хоча дівчата все одно пробували це робити котильонами своєї роботи. Новомодний котильон був не тільки атрибутом гри, а, як і всі традиційні прикраси з бісеру, також і оберегом. У селах побутував звичай дарувати котильон хлопцеві, який йде в армію. Вручаючи подарунок, дівчина при цьому щиро бажала своєму коханому уникнути всіх небезпек і неушкодженим повернутися до неї. Орнамент котильонів міг складатися з рослинних або геометричних елементів, рідше зооморфних. Іноді вплітали ініціали особи і рік події.

Читати - Що таке котильони і з чим їх їсти. Частина 2
Коментарі
Дуже цікава стаття. Раніше зовсім про це не знала.
0
0
Відповісти
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку