Українська
 
uah
грн

Рік вогняного Півня

22 Гру 2016


Наступаючий 2017 рік буде роком Яскравого, або ж Вогняного Півня, а колір його - червоний.

Мудреці вважали, що стихія Вогню уособлює безперервний рух вгору і володіє неперевершеною життєвою енергією, відрізняється неймовірним прагненням до самовдосконалення і успіху.

З давніх часів птахи і тварини уособлювали собою певні сили природи, тому люди наділяли їх символічним значенням. Священні птиці прикрашали наличники будинків, а прикраси - обереги у вигляді птахів досі вважають найсильнішими.

Півень - священний і шановний птах у дуже багатьох народів.

У Стародавній Греції його пов′язували з божествами підземного світу. Він був атрибутом Персефони, вимушеної проводити третину року у свого чоловіка в Аїді. Богиня щовесни виходила із підземної пітьми на світло, а півень сповіщав світло щоранку.

У персів він був вісником світла і символом достатку.

У Китаї провідником Сонця в річному і добовому циклах.

У стародавніх євреїв півень був символом третьої сторожі вночі - від півночі до світанку.

Вважалося, що він так само пильний і всевидячий, як і сонце, тому в Стародавньому Римі його широко використовували при ворожіннях і прогнозі погоди.

Галли носили зображення півня на зброї і прапорах, пізніше він став емблемою Галлії.

У Франції Півень вважається емблемою незалежності і свободи, а також задиркуватості і зарозумілості.

В угорців півень був птахом родючості та врожаю, а також сексуальної потенції.

У народних віруваннях слов′ян, Півень - віщий птах, що здатен протистояти нечистій силі. Стародавні слов′яни ставилися до образу півня дуже шанобливо і по′язували його з самим Сонцем. Він виступав як символ світанку, пробудження, активності, пильності. При вселенні в новий будинок півень грав роль «двійника» господаря. Якщо півень благополучно проводив ніч, то можна було вселятися.

Зображення півня поміщалося на дахах будинків і флюгерах. Такі зображення, за повір′ями слов′ян, повинні були захистити будинок від вогню, так як півень є його покровителем, від нечисті, так як півень є символом самого головного ворога нечисті - Сонця, а також могли охороняти будинок протягом всієї ночі, так як злі сили, які бояться півнячого крику, ні за що не підійдуть до будинку, на даху якого, немов стражник, завжди знаходиться півень. Нерідко встановлювали різьблені або бляшані фігурки птахів на кладовищах, щоб вони «тримали в страху» небіжчиків і не давали їм вставати із могил.

В українців півень вважався найкращим оберегом в господарстві. При його відсутності обов′язково з′явиться сатана. Навіть чумаки, вирушаючи в дорогу, брали птахів з собою.
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку