Українська
 
uah
грн

Декоративні лаки

10 Кві 2013


Лак це розчин твердих речовин у рідинах, здатних випаровуватися і висихати. Твердими речовинами можуть бути або смоли, або штучні полімерні сполуки, а розчинниками - етиловий і метиловий спирти, ефірні і рослинні масла, що висихають. Смоляний розчин при нанесенні висихає, залишаючи тонку, прозору і блискучу плівку. Спочатку лаки використовувалися для захисту поверхонь, проте, зараз не менш цінуються і декоративні властивості різних лаків.

У сучасному хендмейд найчастіше використовуються лаки на акриловій основі, так як вони відносно дешеві і легкодоступні. Для робіт, що припускає контакт з харчовими продуктами або призначеними для дітей краще використовувати лаки на водній основі - вони більш екологічні і нешкідливі.

Фінішні і захисні лаки бувають глянцеві і матові, або сатинові. Вони можуть використовуватися в живописі, декупажі, створенні біжутерії та ляльок. Сатинові лаки утворюють матову еластичну плівку, глянсові - додають блиск готового виробу. Якісні лаки з часом не жовтіють і добре переносять контакт з водою і м’якими миючими засобами. Слід пам’ятати, що перед нанесенням лаку на фарбу потрібно дочекатися повного висихання всіх шарів. Деякі аерозольні лаки рекомендують наносити на роботи не раніше, ніж через 6-8 місяців після завершення роботи. Один з нових видів лаку - склоподібний, при нанесенні утворює схожу на скло плівку, стійку до подряпин. Такі лаки також можуть мати у своєму складі гліттер, що надає виробу легке мерехтіння, або кристали.

Одним з найпоширеніших видів декоративного лаку є кракелюрний. Він надає виробу зістарений, потрісканий вид. Тріщини в таких лаках можуть розходитися або довільно, або у вигляді тонкої павутинки. Кракелюрні лаки бувають одно- і двокомпонентними. Останні являють собою, власне два лаку - спочатку наноситься перший крок, дочекавшись поки він висохне до стану полуприліпанія, майстер наносить другий крок, який взаємодіючи з першим і створює тріщини. Однокомпонентні лаки наносять прямо на робочу поверхню. При роботі з такими лаками пам’ятайте, що чим товще шар лаку, тим ширше і фактурних будуть тріщини.



Фацетний лак - схожий на кракелюрний, при нанесенні створює малюнок схожий на потріскане скло. Наноситься він шпателем, і рівномірно розподіляється по поверхні. Чим товще шар, тим товщі будуть грані. Цей лак буває різних кольорів - золото, срібло, мідь, бірюза і т.д.



Лак з 3Д ефектом - використовується для додання обсягу, виділення деяких деталей, наприклад, в декупажі.

Трансферні лаки (транскріли) - бувають також глянцеві і матові. Використовуються для переводу зображень з фотографій, газетних і журнальних вирізок і т.д. на інші поверхні. Такі лаки наносяться в 4-5 перпендикулярних один одному шарів, яким варто дати повністю висохнути. Після цього потрібний фрагмент опускають в теплу воду на 20 хвилин і відокремлюють папір. Отриману «переводну» картинку переносять на плоску тверду поверхню, приклеюють і промазують зверху лаком.
 
При величезній різноманітності виробників і торгових марок важко дати чіткі універсальні інструкції по роботі з лаками, однак, при роботі з будь-яким з них варто пам’ятати, що це досить токсичний матеріал і безпека повинна завжди стояти на першому місці.
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку