Українська
 
uah
грн

Гідролат. Квіткова вода.

25 Лип 2013
Гідролат відомі людству протягом багатьох століть, ще в манускриптах Стародавнього Єгипту є згадки про їх лікувальну дію.

Загальновизнані красуні - Клеопатра і Нефертіті відмінно знали про властивості трояндової води, що дозволяє зберігати шкіру пружною і молодою протягом довгих років.



Слов′яни також знали секрети приготування гідролатов, рецепти їх описані в древніх травниках. Трав′яні води використовувалися і для зовнішнього, і для внутрішнього застосування. Ними лікували шкірні, очні захворювання, застосовували для зміцнення волосся.

Добування.

Гідролати - це продукти парової дистиляції. Гідролат отримують шляхом дистиляції рослин на пару при температурі 100° С, з використанням води, яка не містить ніяких домішок. При цьому вода перетворюється в пар з подальшою конденсацією пари в рідину (дистилят). В результаті така вода вбирає в себе більшу частину біологічно активних речовин з рослини і крім того, ще й слідові кількості ефірних масел, що не відокремилися при осадженні.

Частини рослин (пелюстки, стебла, листя, коріння) обробляють за допомогою пари, потім відбувається поділ ефірного масла і дистиляту. Останній, по суті, і є гідролатом, ароматичною водою. Тобто це побічний продукт виробництва ефірної олії.

Для отримання гідролатов я використовую італійський дистиллятор Алькітара (див. фото), він зроблений з міді і призначений для дистиляції ефірних масел і виробництва гідролатів, так як в цьому дистиляторі шлях, який проходить пар, є особливо коротким - пар безперешкодно може переносити цінні масла до радіатора. Дистиллятор складається з перегінного куба, розділеного на дві частини за допомогою вмонтованого мідного сита. У шоломі має друге знімне мідне сито, таким чином верхню частину дистилятора можна заповнити травами до самої голівки. Деталі дистилятори дуже щільно підігнані, тому в процесі дистиляції всі корисності йдуть в гідролат, на відміну від «cаморобних» установок.



Перші дистилятори були винайдені єгиптянами, вдосконалені вони арабами, виготовлялися вони з міді, так як мідь ідеально підходить для проведення процесу дистиляції. Мідь також має бактерицидні властивості, в медичних установах більшість предметів, до яких торкається рука людини, рекомендується виготовляти з міді для попередження інфекцій. Лікування мідною водою застосовувалося ще в аюрведичні часи.

Гідролати виготовляються як з трав (свіжих і сухих), так і з фруктів, ягід, овочів, тому можна отримати яскраві фруктові аромати в кремах і косметиці без застосування штучних ароматизаторів.



Застосування:

1. Косметичне застосування в чистому вигляді. Гідролати - це природні тоніки і чудові зволожувачі для шкіри, їх можна розпилювати на шкіру обличчя і тіла протягом дня, а також на волосся, що дуже актуально як влітку, так і в опалювальний сезон, коли шкіра страждає від втрати вологи. Гідролати мають не тільки зволожуючий, але і лікувальний вплив на шкіру: звужують пори, знімають свербіж, регенерують шкіру, зменшують виділення себума або навпаки стимулюють його, деякі гідролати зігрівають (імбир, кориця), а деякі навпаки охолоджують (м′ята, лаванда), тому при виборі гідролата необхідно керуватися не тільки запахом, але і описом властивостей того чи іншого гідролата. Найбільш ефективний спосіб вживання не розведеного гідролата - розпорошення, так як він дозволяє нанести невелику кількість гідролата безпосередньо на необхідну ділянку. Перевагою розпилювача так само є те, що немає необхідності зайвий раз відкривати флакон і як результат знижується ризик забруднення гідролата.

Чи не розведений гідролат можна розпилювати і на всю поверхню тіла, наприклад для того, щоб освіжитися, стимулювати кровообіг або знизити температуру тіла, як заміну дезодоранту (прекрасні дезодоруючі властивості мають такі гідролати як материнка, чебрець і календула, а також ряд інших).

Також можна застосовувати гідролати у вигляді примочок і компресів - спробуйте полежати 15 хвилин з компресом з гідролата петрушки, волошки, або мирта (змочіть ватні диски в гідролаті петрушки і покладіть на повіки) - шкіра повік помітно розгладиться, посвіжішає, петрушка також прекрасно знімає набряки.

Ефективне використання їх і в якості зволожувача при застосуванні базових масел (на суху шкіру, як відомо, масла наносити не рекомендується, краще всього змочити ватний диск в гідролаті і зволожити їм шкіру, потім прямо на цей вологий ватний диск капнути базове масло (багатьом підходять легкі кісточкові масла - абрикосова кісточка, виноградна кісточка, персик) і нанести на шкіру - шкіра отримає і зволоження, і живлення, ефект виходить не гірше ніж від крему).

Зігріваючі гідролати, як правило, гарні для посилення росту волосся, поліпшення мікроциркуляції, як антицелюлітний і стимулюючий засіб (розганяють кров, покращують обмін, стимулюють приплив крові, а таким чином і додаткове живлення тієї чи іншої ділянки шкірного покриву).

Охолоджуючі гідролати - навпаки, заспокоюють шкіру, добре їх застосовувати при свербінні, укусах комах, для місцевого зниження температури.

Деякі гідролати, такі як фруктово-ягідні зокрема, містять більше фруктових кислот, що обумовлює їх властивості - вони освітлюють пігментацію, звужують пори, надають блиск волоссю, зменшують виділення себума, допомагають при проблемній шкірі. Також вони мають приємні смачні аромати (яблуко, обліпиха, айва, виноград, журавлина, полуниця, малина та інші).

Є класичні гідролати для волосся - кропива, лопух, хміль, хвощ, розмарин, шавлія - вони прекрасно зміцнюють волосся.

Прекрасний антикуперозний гідролат - деревій, добре зміцнює стінки судин, допомагає зменшити судинні сіточки на шкірі.

Класичні дитячі гідролати (також будуть корисні людям з дерматитами і чутливою шкірою): лаванда, ромашка, череда, обліпиха, календула.



2. Застосування в миловарінні і кремоварінні. Гідролати знайшли широке застосування як у виготовленні косметичних засобів, так і у виготовленні натурального мила. У рецептурах ними просто замінюють воду. Аромат гідролата часто буває відчутний в кремах та інших косметичних засобах. Гідролати містять екстраговані з рослин речовини, натуральні ефірні масла та кислоти, біофлавоноїди, вони виступають в косметиці як активи з концентрацією, оптимальною для застосування в нерозбавленому вигляді (виняток становлять концентровані гідролати, отримані багаторазовим прогоном через рослинний матеріал - такі гідролати краще розбавити в концентрації до води 1:2-1:5, в залежності від бажаного ефекту).

3. Застосування в лікувальних цілях. Лікувальне застосування гідролатів відоме з давніх-давен: лікарі лікували ними багато хвороб, багато які гідролати описані в травнику Степана Байдужого. Гідролати застосовувалися і в радянську епоху - в деяких довідниках лікарських рослин тієї епохи описане застосування «перегнаних вод».

Жовчогінні гідролати: безсмертник, тибетський збір, аїр та ін. Заспокійливі гідролати: валеріана, лаванда, хміль, ін. Тонізуючі гідролати: кава, зелений чай. При респіраторних захворюваннях корисні такі гідролати, як пижмо, евкаліпт, шавлія, лаванда.

Гідролати також мають багато інших корисних властивостей.

Зазвичай гідролат приймають в розведеному вигляді, 20-70 мл гідролата розводять 1:1-1:5 теплою водою і п′ють вранці натщесерце за 15-30 хвилин до їжі, в обід і ввечері, або тільки вранці і ввечері. Кількість гідролата береться в залежності від ваги людини і виду гідролата, його активності. Приймають гідролати зазвичай від 2 тижнів до 1,5-2 місяців.

Вагітним і годуючим мамам, а також дітям до 3 років деякі гідролати протипоказані (є трави, що провокують скорочення матки та ін.). Будьте обережні!



Зберігання:

Гідролати необхідно зберігати в темному місці (або темній тарі) при температурі нижче 10 градусів С. При більш високій температурі в деяких гідролатах може з\′явитися осад. Не варто купувати гідролати в великих кількостях, так як максимальний термін зберігання більшості з них, як правило, не перевищує півроку, якщо в них немає консервантів, хоча деякі води псуються набагато швидше. Однак деякі ароматерапевти вважають, що завдяки наявності в складі гідролатів компонентів ефірних масел, здатних пригнічувати ріст бактерій, деякі води можуть зберігається і довше. Наприклад, такі гідролати як евкаліпт, чебрець, лаванда, що мають антисептичні властивості. Довго зберігаються і кислотовмісні гідролати - переважно фруктово-ягідні: яблуко, ягідні, вишня і деякі інші.

Замороження не впливає на властивості гідролатів, тому воно є одним з ефективних способів зберігання гідролата без консерванту (заморожений гідролат може зберігатися 1-2 роки). Заморозити гідролати можна прямо в пластиковій (в жодному разі не скляній!) тарі, що сприятиме їх більш ефективному зберіганню і збереженню ефірних масел та цінних компонентів, які в них містяться.



Якість:

Основні критерії при визначенні якості гідролатів ті ж самі, що і для ефірних масел - повинен бути відомий ботанічний вид використовуваної рослини, чи вирощена вона людиною, чи в диких умовах, жодні речовини не повинні додаватися або вилучатися з гідролата. Важливо, щоб в гідролати не додавалися ніякі барвники, стабілізатори або консерванти.

Гідролат повинен бути повністю прозорим, не мати ніякого кольору, як чиста вода.

На якість гідролата впливає і якість води з якої він виготовлений: гідролат, виготовлений з очищеної питної води краще гідролата, виготовленого з водопровідної води, або купленої в магазині.

У наш час багато виробників відмовляються від виробництва гідролатів через їх невеликий термін зберігання (до року) і необхідності тримати їх в холодильнику, що збільшує витрати на їх виробництво. Натомість вони пропонують ароматичні води (просто - суміш дистильованої води, ефірного масла, спирту і консервантів). Такі води не містять водорозчинних екстрактів рослин, не володіють цінними властивостями гідролата, зате довго зберігаються, навіть при кімнатній температурі.



Зведена таблиця властивостей гідролатів.

ВОЛОССЯ:

- Зміцнюють, сприяють росту: аїр, акація, береза, верес, гранат, грейпфрут, дуб, ялина, імбир, кропива, лавр, лимон, липа, лопух, любисток, мандарин, петрушка, полин, тархун, розмарин, сосна, хміль, хвощ, шавлія.
- Живлять: айва, виноград, гранат, імбир, калина, какао-боби, кропива, лимон, липа, лопух, любисток, розмарин, смородина, сосна, хміль, хвощ, шавлія, шипшина.
- Надають блиск: айва, береза, волошка, виноград, гранат, грейпфрут, імбир, кропива, лаванда, лимон, лопух, любисток, мандарин, петрушка, сосна, фенхель, хміль, хвощ, чорнобривці, шавлія.
- Допомагають від лупи: береза, безсмертник, дуб, ялина, імбир, кропива, лавр, лимон, лопух, любисток, мандарин, ялівець, пижмо, подорожник, полин, тархун, горобина, сосна, деревій, хміль, хвощ, чебрець, череда , чистотіл.
- Рекомендуються при себореї: аїр, айва, береза, верес, гранат, дуб, імбир, календула, калина, коріандр, кропива, лавр, лимон, лопух, любисток, петрушка, пижмо, подорожник, полин, тархун, розмарин, сосна, деревій , хміль, хвощ, чебрець, череда, чорнобривці, чистотіл, шавлія.

ШКІРА:

- Суха шкіра: акація, бораго, волошка, верес, виноград, гібіскус, календула, какао-боби, лаванда, липа, насіння моркви, огірок, ромашка, горобина, смородина, фенхель, хміль, шипшина.
- Чутлива шкіра: акація, безсмертник, виноград, календула, лаванда, липа, лопух, насіння моркви, огірок, ромашка, горобина, деревій, фенхель, хміль, чистотіл.
- Нормальна шкіра: береза, бораго, вербена, виноград, календула, кава, кропива, лаванда, липа, лопух, меліса, м′ята перцева, м′ята лимонна, огірок, ромашка, горобина, смородина, сосна, деревій, фенхель, хміль, чебрець, чистотіл.
- Жирна шкіра: аїр, айва, багно гренландське, береза, гібіскус, гранат, грейпфрут, дуб, материнка, ялина, імбир, калина, коріандр, кропива, лавр, лимон, любисток, мандарин, меліса, м′ята перцева, м′ята лимонна, розмарин, ялівець, огірок, петрушка, пижмо, подорожник, полин, тархун, ромашка, сосна, хміль, хвощ, чебрець, зелений чай, череда, чорнобривці, чистотіл, шавлія.
- Комбінована шкіра: аїр, айва, береза, бораго, вербена, гібіскус, гранат, дуб, материнка, імбир, калина, коріандр, кропива, лавр, лимон, липа, лопух, любисток, мандарин, меліса, м′ята перцева, м′ята лимонна, ялівець, огірок, петрушка, пижмо, подорожник, полин, тархун, розмарин, ромашка, горобина, сосна, деревій, хміль, хвощ, чебрець, зелений чай, череда, чорнобривці, чистотіл, шавлія.
- Антивікові: апельсин, безсмертник, волошка, виноград, гібіскус, імбир, календула, калина, какао-боби, кава, лаванда, лавр, лимон, липа, любисток, меліса, м′ята перцева, м′ята лимонна, насіння моркви, огірок, подорожник, полин, тархун, ромашка, горобина, смородина, сосна, деревій, фенхель, хміль, хвощ, зелений чай, чистотіл, шавлія, шипшина.
- Тонізуючі: айва, береза, бораго, бузина, виноград, гібіскус, грейпфрут, звіробій, калина, кава, кропива, лаванда, лавр, лимон, любисток, мандарин, меліса, м′ята перцева, м′ята лимонна, ялівець, насіння моркви, огірок, петрушка, подорожник, полин, тархун, розмарин, горобина, смородина, сосна, чебрець, зелений чай, чистотіл, шавлія.
- Звужують пори: аїр, айва, багно гренландське, береза, гібіскус, гранат, дуб, материнка, імбир, калина, коріандр, кава, кропива, лавр, лимон, любисток, мандарин, меліса, м′ята перцева, м′ята лимонна, ялівець, огірок , петрушка, пижмо, подорожник, полин, тархун, розмарин, ромашка, смородина, сосна, хміль, хвощ, чебрець, зелений чай, череда, чорнобривці, чистотіл, шавлія.
- Захищають від впливу агресивних факторів навколишнього середовища: береза, верес, виноград, гібіскус, гранат, ялина, імбир, календула, калина, какао-боби, коріандр, кава, кропива, лаванда, лавр, липа, лопух, меліса, насіння моркви, огірок, подорожник, розмарин, горобина, сосна, деревій, фенхель, хміль, хвощ, зелений чай, чистотіл, шавлія, шипшина.
- Рекомендуються при дерматиті, алергіях: береза, гібіскус, материнка, календула, лаванда, лопух, насіння моркви, подорожник, ромашка, деревій, фенхель, хміль, хвощ, череда, чистотіл.
- Рекомендуються при екземі, псоріазі: береза, виноград, материнка, календула, кропива, лаванда, липа, лопух, меліса, м′ята перцева, м′ята лимонна, пижмо, подорожник, розмарин, ромашка, сосна, деревій, фенхель, хміль, хвощ, зелений чай, череда, чистотіл, шавлія.
- Бактерицидні: аїр, береза, верес, гібіскус, гранат, імбир, календула, калина, коріандр, кропива, лаванда, лавр, лимон, меліса, м′ята перцева, м′ята лимонна, ялівець, огірок, петрушка, пижмо, подорожник, полин, тархун, розмарин, ромашка, горобина, смородина, сосна, хміль, чебрець, зелений чай, череда, чорнобривці, чистотіл, шавлія.
- Антиакне: аїр, айва, береза, верес, гранат, материнка, ялина, імбир, календула, калина, коріандр, кропива, лавр, лимон, лопух, любисток, мандарин, меліса, м′ята перцева, м′ята лимонна, ялівець, огірок, петрушка , пижмо, подорожник, полин, тархун, розмарин, ромашка, горобина, смородина, сосна, деревій, фенхель, хміль, хвощ, чебрець, зелений чай, череда, чорнобривці, чистотіл, шавлія.
- Допомагають при натоптишах, загрубілій шкірі: виноград, дуб, ялина, калина, какао-боби, кропива, лаванда, лавр, лимон, липа, меліса, м′ята перцева, м′ята лимонна, насіння моркви, огірок, подорожник, ромашка, смородина, сосна , деревій, фенхель, хміль, чистотіл.
- Загоює ранки, тріщинки: береза, безсмертник, бораго, верес, виноград, ялина, звіробій, імбир, календула, калина, какао-боби, кава, кропива, лавр, лимон, липа, меліса, м′ята перцева, м′ята лимонна, насіння моркви, огірок, петрушка, подорожник, розмарин, ромашка, смородина, деревій, фенхель, хміль, хвощ, чистотіл, шипшина.
- Підходять для шкіри навколо очей: бузина, волошка, огірок, петрушка, ромашка, чорниця, шипшина.
- Живлять: айва, бораго, виноград, калина, какао-боби, кава, кропива, липа, огірок, горобина, смородина, фенхель, чорниця, чистотіл.
- Антицелюлітні, які надають пружність шкірі: апельсин, береза, грейпфрут, дуб, материнка, імбир, коріандр, кава, лавр, лимон, мандарин, огірок, розмарин, сосна, фенхель, зелений чай, чистотіл.
- Покращують колір обличчя: апельсин, береза, бузина, волошка, виноград, звіробій, імбир, календула, калина, какао-боби, кава, кропива, лаванда, лавр, лимон, липа, любисток, мандарин, меліса, м′ята перцева, м′ята лимонна, насіння моркви, огірок, петрушка, полин, тархун, розмарин, ромашка, горобина, смородина, деревій, фенхель, хміль, зелений чай, чистотіл, шавлія, шипшина.
- Освітлюють шкіру: апельсин, бораго, волошка, гранат, грейпфрут, калина, лимон, мандарин, меліса, м′ята перцева, м′ята лимонна, огірок, петрушка, горобина, смородина, зелений чай, чистотіл, калина, шипшина.
- Знімають подразнення, запалення, пом′якшують: бораго, бузина, вербена, верес, виноград, дуб, звіробій, календула, калина, какао-боби, коріандр, кропива, лаванда, лавр, лимон, липа, лопух, огірок, петрушка, подорожник, полин, тархун, розмарин, ромашка, горобина, деревій, фенхель, хміль, хвощ, череда, чорниця, чистотіл, шавлія, шипшина.
- Антикуперозна дію: волошка, виноград, гібіскус, звіробій, калина, кава, кропива, лавр, горобина, деревій, фенхель, чорниця, шавлія, шипшина.
- Очищають: гібіскус, грейпфрут, материнка, імбир, календула, калина, кропива, лавр, лимон, лопух, любисток, меліса, м′ята перцева, м′ята лимонна, ялівець, огірок, петрушка, пижмо, подорожник, полин, тархун, розмарин, ромашка , горобина, смородина, сосна, деревій, хміль, хвощ, чебрець, зелений чай, череда, чорнобривці, чистотіл, шавлія.
- Дезодорують: календула, материнка, чебрець, шавлія, імбир, мускатний горіх.

ЛІКУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ:

- Для нирок і сечового міхура: акація, багно гренландське, береза, безсмертник, бузина, волошка, верес, виноград, гібіскус, материнка, звіробій, календула, калина, кава, кропива, лаванда, липа, лопух, любисток, ялівець, насіння моркви , огірок, петрушка, пижмо, горобина, сосна, деревій, фенхель, хвощ, зелений чай, череда, чорнобривці, чистотіл, шавлія, шипшина.
- Для печінки і жовчного міхура (жовчогінні): багно гренландське, береза, безсмертник, гібіскус, гранат, грейпфрут, материнка, календула, калина, коріандр, кропива, лаванда, лавр, лопух, меліса, м′ята перцева, м′ята лимонна, насіння моркви, огірок, пижмо, подорожник, полин, тархун, розмарин, ромашка, горобина, смородина, сосна, деревій, фенхель, хміль, череда, чорниця, чистотіл, шавлія, шипшина.
- Шлунок, травлення: аїр, вербена, виноград, гранат, дуб, материнка, імбир, календула, калина, кропива, лопух, огірок, петрушка, пижмо, подорожник, полин, тархун, розмарин, ромашка, смородина, сосна, деревій, фенхель , чебрець, зелений чай, череда, чорниця, чистотіл, шипшина.
- Викликають апетит: аїр, вербена, імбир, календула, коріандр, кропива, лимон, любисток, меліса, м′ята перцева, м′ята лимонна, полин, тархун, фенхель, чебрець, зелений чай.
- Знімають головний біль: верес, материнка, імбир, какао-боби, липа, смородина, фенхель, хміль, чистотіл, шавлія.
- Знімають втому, стрес: апельсин, береза, вербена, верес, материнка, звіробій, какао-боби, кава, лаванда, липа, меліса, м′ята перцева, м′ята лимонна, огірок, розмарин, сосна, деревій, хміль, зелений чай.
- Допомагають при безсонні: багно гренландське, вербена, верес, дуб, материнка, лаванда, ромашка, фенхель, хміль.
- Відновлюють сили: аїр, береза, материнка, ялина, імбир, калина, коріандр, кропива, лаванда, подорожник, розмарин, смородина, сосна, фенхель, чебрець, шипшина.
- Тонізують: аїр, апельсин, береза, виноград, звіробій, калина, кава, кропива, меліса, м′ята перцева, м′ята лимонна, пижмо, полин, тархун, розмарин, смородина, сосна, деревій, зелений чай, чистотіл.
- Допомагають при кровоточивості ясен, захворюваннях ротової порожнини: аїр, апельсин, безсмертник, вербена, гранат, дуб, материнка, імбир, лавр, лимон, петрушка, подорожник, полин, тархун, розмарин, ромашка, сосна, деревій, фенхель, хвощ, чебрець, зелений чай, череда, чистотіл, шавлія.
- Знеболювальні: аїр, гібіскус, імбир, лавр, любисток, полин, тархун, сосна, чистотіл, шавлія.
- Допомагають при болях в суглобах, м′язових болях: аїр, береза, безсмертник, верес, материнка, ялина, імбир, коріандр, лопух, ялівець, смородина, сосна, хвощ, чорнобривці, чистотіл, шавлія.
- Ангіни, простудні захворювання: айва, береза, бузина, вербена, верес, гранат, грейпфрут, материнка, ялина, імбир, коріандр, кава, лаванда, лавр, лимон, меліса, м′ята перцева, м′ята лимонна, ялівець, подорожник, полин, тархун, розмарин, ромашка, горобина, смородина, сосна, фенхель, чебрець, зелений чай, череда, чорнобривці, чистотіл, шавлія.
- Очні захворювання: айва, кропива, подорожник, ромашка, зелений чай, чистотіл, шавлія.
- Захворювання вен, тромбофлебіт: акація, материнка, ялина, звіробій, калина, кропива, лавр, подорожник, сосна, зелений чай, чорниця, шавлія, шипшина.
- Підвищують імунітет: апельсин, виноград, материнка, імбир, калина, кропива, лавр, меліса, м′ята перцева, м′ята лимонна, петрушка, полин, тархун, розмарин, горобина, сосна, фенхель, чебрець, шавлія, шипшина.
- Покращують обмін речовин: апельсин, береза, виноград, гібіскус, імбир, калина, кропива, лопух, меліса, м′ята перцева, м′ята лимонна, ялівець, петрушка, пижмо, полин, тархун, ромашка, горобина, смородина, деревій, фенхель, зелений чай, череда, чистотіл, шавлія, шипшина.
- Виводять шлаки з організму: апельсин, береза, виноград, гібіскус, звіробій, імбир, калина, кропива, лопух, меліса, м′ята перцева, м′ята лимонна, насіння моркви, огірок, петрушка, подорожник, ромашка, горобина, фенхель, зелений чай, чорнобривці, чистотіл, шавлія, шипшина.
- Пом′якшують ПМС: вербена, меліса, м′ята перцева, м′ята лимонна, петрушка, деревій, фенхель, хміль, хвощ, чистотіл, шавлія.
- Допомагають при хворобах сечостатевої сфери: береза, волошка, верес, калина, материнка, кропива, любисток, петрушка, подорожник, полин, тархун, ромашка, горобина, смородина, сосна, фенхель, хміль, чебрець, чистотіл.
- Хвороби лімфатичної і кровотворної систем: грейпфрут, виноград, материнка, імбир, калина, кропива, лавр, меліса, м′ята перцева, м′ята лимонна, подорожник, фенхель, зелений чай, чорнобривці, чистотіл, шавлія, шипшина.
- Стимулюють менструацію, протипоказані вагітним: материнка, полин.
- Антигрибкові (в тому числі і молочниця): аїр, пижмо, материнка, полин, тархун, горобина, смородина, сосна, чебрець, чорнобривці, чистотіл, шавлія.
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку