Українська
 
uah
грн

Як покрити картину лаком

4 Лют 2018
Вітаю! Мене звуть Олена Іваницька! У цій статті я хочу розповісти Вам, як я покриваю картини лаком. Я думаю ця стаття стане в нагоді не тільки ХУДОЖНИКАМ, але і ПОКУПЦЯМ картин, які можуть захотіти покрити придбану картину лаком самостійно.

Лакування захищає картину від пилу, тютюнового диму. Також іноді на поверхні картини утворюються прожухлі (матові) місця, а покриття лаком вирівнює блиск картини. Картина під лаком стає яскравішою, але може стати трохи темнішою.

Сьогодні я полакую свою невелику роботу - портрет собаки. Вона добре висохла, масло вже затверділо, не липне. У РЕКОМЕНДАЦІЯХ до ПОКРИВНОГО або ДАМАРНОГО лаку, йдеться, що лакувати можна через півроку після написання картини, але я, чесно кажучи, покривала деякі роботи не чекаючи такого тривалого терміну. Для мене було важливо переконатися, що стан поверхні картини підходить для покриття лаком - поверхня суха, не липка, тверда.

ДУЖЕ ВАЖЛИВО те, щоб лак був СВІЖИМ, йому повинно бути не більше півроку з моменту виробництва. Інакше лак буде дуже-дуже довго сохнути і поверхня картини буде довго липнути.



Буду використовувати уайт-спірит для миття пензлика, відповідно - баночка, у яку буду наливати лак, а потім - уайт-спірит, ганчірка, щоб протерти картину. Я люблю використовувати віяловий пензлик для цієї справи. Він дуже добре набирає лак і рівномірно його розподіляє.



ДУЖЕ ВАЖЛИВО добре очистити картину від пилу. Я протерла картину вологою ганчіркою. Поверхня перед лакуванням повинна бути СУХОЮ. Ще ВАЖЛИВО, щоб пензлик також був чистим, без пилу. Адже, як правило, пензлі зберігаються вгору щетиною, там може зібратися пил і якщо таким брудним пензлем почати лакувати світлу роботу, то порошинки можуть зіпсувати зовнішній вигляд роботи.

Покриваю картину я зигзагоподібними рухами (дивіться відео в кінці статті). Працюю швидко і впевнено, тому що лак дуже швидко схоплюється, якщо повільно терти - будуть утворювати грудочки, але не дуже швидко - лак буде пінитися і будуть утворюватися бульбашки повітря.

Я розташувалася недалеко від вікна, щоб краще було видно, де потрібно покривати лаком, а де - вже є лак.

Якщо Ви пізніше виявите місце, де є пропуск лаку - можна взяти маленький пензлик і поправити це місце.



Лак, що залишився, виливаю в пляшку, а в цю ж баночку наливаю уайт-спірит і мию пензлик. Пензлик потім мию у теплій воді з милом.



Спасибі, всім хто прочитав мою статтю, дивіться інші мої статті, додавайте мене в друзі, залишайте коментарі! А ось і більш детальне відео...
Коментарі
Додати коментар
Чтобы продолжить, пожалуйста Увійдіть в систему
Повернутися до початку